Οι στρατηγοί της Άγκυρας αντί να κινηθούν με πλήρη μυστικότητα ,όπως θα ανάμενε κανείς, επέλεξαν να τα διαφημίσουν σε όλο τον κόσμο και μάλιστα έβαλαν δημοσιογράφο και τηλεοπτική κάμερα μέσα σε αυτά προκειμένου να προκαλέσουν τον εντυπωσιασμό οποιουδήποτε τα δει. Ακόμα και των ανώτατων αξιωματούχων του Αμερικανικού Πενταγώνου και του Ισραήλ που διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία σε οπλικά συστήματα.

Και όλα αυτά ενώ εμείς ψάχνουμε τις διαδρομές στις μίζες που υπήρξαν για να αγοραστούν πανάκριβα κάποια οπλικά συστήματα και τα οποία δεν είναι στο επιθυμητό μάχιμο επίπεδο.

Οι Τούρκοι στρατηγοί εφοδίασαν τις μονάδες αυτές με τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία διεθνώς καθώς η Τουρκία αποκτά τεράστια πολεμική ισχύ που κανείς δεν ξέρει προς τα που θα κινηθεί και ποιος θα είναι ο χειρισμός της.

Δεν αποκλείεται βέβαια ,σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, η κατασκευή των απόρθητων αυτών φρουρίων να περιοριστεί στο εξής ένα , σε αυτό που προβάλουν και διαφημίζουν οι στρατηγοί της Άγκυρας. Είναι αξιοπερίεργο που η κάμερα αποκαλύπτει όλα τα όπλα που διαθέτει η συγκεκριμένη μονάδα που η παγιωμένη στρατηγική τακτική το απαγορεύει. Εκτός και αν δεν τα έδειξαν όλες τις δυνατότητες που διαθέτουν οι μονάδες αυτές.Το συγκεκριμένο βίντεο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιο σημείο των συνόρων της η Τουρκία το δημιούργησε,, φαίνεται ότι το εν λόγω φυλάκιο διαθέτει υπερυψωμένες αλλά και υπόγειες αδιαπέραστες εγκαταστάσεις.
Είναι επανδρωμένο αλλά διαθέτει και μη επανδρωμένες πολεμικές μηχανές που τις χειρίζονται άνδρες από τα υπόγεια του φρουρίου. Ο δημοσιογράφος πήγε εκεί με ελικόπτερο καθώς βρίσκεται σε περιοχή που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη.

Μιλά για ραντάρ τα οποία “βλέπουν” μέρα και νύχτα, για θερμικές κάμερες και για υπέργειους και υπόγειους αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι όταν κοπεί π.χ. το σύρμα του φυλακίου αυτοί μεταδίδουν την κίνηση στο κέντρο ελέγχου.

Υποστηρίζει ο ρεπόρτερ ότι οι αισθητήρες που είναι υπόγειοι εντοπίζουν κινήσεις όπως βήματα ή ακόμη και σύρσιμο ατόμου. Δείχνει την περιφερειακή θωράκιση που όπως λέει ο δημοσιογράφος προστατεύει το φυλάκιο από οποιαδήποτε επίθεση με ρουκέτες ή από άλλα μεγάλα οπλικά συστήματα.

Στο βίντεο φαίνεται δείχνει ένα σύστημα από κάμερες και αισθητήρες. Ταυτόχρονα προβάλλεται και ένα τηλεχειριζόμενο εξωτερικό πολυβόλο. Το προσωπικό με τις οθόνες που έχει μπροστά του και τις τρισδιάστατες εικόνες που βλέπει παρακολουθεί τον περίγυρο του φυλακίου. Υπάρχει ραντάρ ξηράς με 40 χλμ εμβέλεια, που ελέγχει τον περίγυρο και εντοπίζει την παραμικρή κίνηση . Σε άλλη οθόνη παρουσιάζονται τα στοιχεία των αισθητήρων που βρίσκονται περιφερειακά του φυλακίου.

Μόλις κοπεί σύρμα ή συρθεί κάποιος, αυτό αμέσως εμφανίζεται στην οθόνη. Αυτό που χειρίζεται ο δεύτερος στρατιώτης σαν κονσόλα παιχνιδιού είναι το τηλεχειριζόμενο όπλο που συνοδεύεται από την ανάλογη κάμερα. Τα φυλάκια αυτά ενδέχεται να εφοδιαστούν ή να έχουν και με μη επανδρωμένες πολεμικές μηχανές που ίπτανται.

newpost.gr