Μύλος επικρατεί με την αύξηση της τιμής στα τσιγάρα η οποία προτιμήθηκε για να αντικαταστήσει το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, καθώς, το μέτρο αποφασίστηκε, διαφημίστηκε και μετά αποσύρθηκε.

Επειτα από παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα η τροπολογία αποσύρθηκε γιατί εξαιρούνταν τα πούρα και τα πουράκια για να έλθει από Δευτέρα .

Ωστόσο, η αύξηση 5 λεπτών στον φόρο των τσιγάρων συνεπάγεται τουλάχιστον 10 λεπτά αύξηση στην τελική τιμή εξαιτίας της πολυπλοκότητα του συστήματος φορολόγησης.

Ανθρωποι της αγοράς τονίζουν στην εφημερίδα «Εθνος» πως οι καπνοβιομηχανίες δύσκολα θα δεχθούν να απορροφήσουν εκ νέου την αύξηση φόρου που συνεπάγεται και αύξηση ΦΠΑ.

Η τροπολογία, όπως τονίζει η εφημερίδα, ορίζει ότι αυξάνεται το ποσό του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα τσιγάρων (1.000 τεμάχια) και αντιστοίχως το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ, επίσης ανά φορολογική μονάδα.

Επιπλέον αυξάνεται ο συντελεστής του ΕΦΚ που επιβάλλεται στον λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων (στριφτά) και στα άλλα καπνά για κάπνισμα από τα 153 στα 155,5 ευρώ ανά χιλιόγραμμο βάρους.

Οπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, «από τον συνδυασμό των ρυθμίσεων εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει απώλεια εσόδων, καθόσον η απώλεια περίπου 45 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ από την κατάργηση του ποσού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την αύξηση του ΕΦΚ των βιομηχανοποιημένων καπνών κατά 48 εκ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης του 2013».

Μάλιστα, η συνολική φορολόγηση θα φθάσει το 90% της λιανικής τιμής του πακέτου αφήνοντας ουσιαστικά ένα 10% κέρδους για βιομηχανία, χονδρέμπορους, περίπτερα. Αλλωστε στην Ελλάδα υπάρχει το υψηλότερο ποσοστό φόρων σε όλη την Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση μπορεί να εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει σε ετήσια βάση 48 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι ετήσιες απώλειες εσόδων για το κράτος από ΕΦΚ και ΦΠΑ ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει για το αν δέχεται την απόσυρση του μέτρου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και μια ενδεχόμενη άρνηση μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook