Η απάντηση του ΕΚΑΒ για το χθεσινό περιστατικό αλλά και μια συγκλονιστική επιστολή του οικείου ανθρώπου του ασθενούς που χθες κατέληξε στην Ιεράπετρα, προκαλούν συγκίνηση για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καλούνται καθημερινά να καταβάλουν οι διασώστες αλλά και προβληματισμό για την έλλειψη μέσων η οποία επιτέλους πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί.

Ανακοίνωση ΕΚΑΒ: Κάνουμε το μέγιστο δυνατό με τα μέσα που διαθέτουμε

Απάντηση εξέδωσε το ΕΚΑΒ, για το χθεσινό περιστατικό του ασθενούς στην Ιεράπετρα ο οποίος υπέστη ανακοπή καρδιάς αλλά δεν κατέστη δυνατό να μεταφερθεί από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο καθώς το ασθενοφόρο ήταν απασχολημένο σε άλλο περιστατικό.

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Βάσει πληθώρας δημοσιεύσεων σχετικά με περιστατικό στην Ιεράπετρα όπου 55χρονος εξέπνευσε κατόπιν ανακοπής καρδιάς, και των σαφών αναφορών για την μη ύπαρξη ασθενοφόρου του Ε.Κ.Α.Β., θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως όταν δόθηκε η κλήση για το περιστατικό το ασθενοφόρο του τομέα του Ε.Κ.Α.Β. ήταν απασχολημένο σε ενδονοσοκομειακές μεταφορές περιστατικών από την Παθολογική Κλινική Ιεράπετρας προς το Κ.Υ. Νεαπόλεως & Σητείας (το ίδιο ασθενοφόρο μετέφερε έναν ασθενή με συνοδεία γιατρού, από το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας στο Κ.Υ Νεαπόλεως και κατόπιν επέστρεψε και παρέλαβε 2ο ασθενή για να τον μεταφέρει στην Σητεία).

Το σημείο του συμβάντος βρισκόταν μόλις 800 μέτρα από το νοσοκομείο Ιεράπετρας και κατόπιν της κλήσεως για το περιστατικό ξεκίνησε αμέσως εφεδρικό ασθενοφόρο για το σημείο αλλά με την πρωτοβουλία των οικείων του 55χρονου η μεταφορά έγινε με ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του Ε.Κ.Α.Β. έχοντας απόλυτη γνώση των συνθηκών κάλυψης του Νομού Λασιθίου έχει συμπεριλάβει στα άμεσα σχέδια της, την προμήθεια του τομέα με νέα ασθενοφόρα και προσωπικό (μέσω μετακινήσεων).

Αξιοσημείωτο είναι πως ο διαγωνισμός (μέσω ΕΣΠΑ) για την προμήθεια 186 νέων οχημάτων (167 Ασθενοφόρων + 19 μονάδων) για όλη την Ελλάδα έχει φθάσει στο τελικό στάδιο (άνοιγμα οικονομικών προσφορών) έτσι ώστε να τονωθούν όλοι οι τομείς της Ελλάδας.

Κατόπιν των παραπάνω, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως οι διασώστες των τομέων και των παρατημάτων του Ε.Κ.Α.Β. στην Κρήτη (αλλά και σε όλη την Ελλάδα), βρίσκονται σε μια διαρκή προσπάθεια 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο να καλύψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πληθώρα των καθημερινών (άμεσων & μη) περιστατικών που προκύπτουν.

Η πρωτεύουσα αποστολή του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας είναι η παροχή της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και με αυτόν τον γνώμονα θα πρέπει να βοηθήσουν τον Οργανισμό, όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες με τα θέματα της Υγείας"

Η συγκλονιστική επιστολή του φίλου

Την ίδια ώρα συγκίνηση προκαλεί η επιστολή ενός οικείου νθρώπου του ασθενούς που κατέληξε χθες. Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες και οι γιατροί δεν φτάνουν πολλές φορές και είναι ανάγκη να ενισχυθούν τέτοιες σημαντικές υπηρεσίες με μέσα και προσωπικό.

Ακολουθεί η επιστολή την οποία υπογράφει ο Γερακιανάκης Μανώλης, επάγγελμα αγρότης:

"Ήταν η ώρα περίπου 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου όταν μετά την νεκρώσιμη ακολουθία ηλικιωμένης στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου στην κάτω παραλία της Ιεράπετρας και ενώ είχε απομακρυνθεί μόλις 20 μέτρα από την εκκλησία ο Τάκης, σωριάστηκε στην άκρη του δρόμου.

Τρέξαμε κοντά του και διαπιστώσαμε ότι ούτε ανέπνεε ούτε σφυγμό μπορούσαμε να βρούμε και γνωρίζοντας τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, συμπεράναμε ότι έπαθε ανακοπή.

 Αρχίσαμε αμέσως τις μαλάξεις στο στήθος, κάποιοι άλλοι καλούσαν το 166 και ο Γιάννης του έδωσε το φιλί της ζωής μέχρι που διαπιστώσαμε ότι πήρε έστω και μια αργή και βαθιά ανάσα.

 Συνεχίζαμε αδιάκοπα μιας και μόλις σταματάγαμε χάναμε και αυτή την αργή ανάσα ενώ η προσπάθειες για το ΕΚΑΒ ήταν άκαρπες αφού το μοναδικό ασθενοφόρο της Ιεράπετρας ήταν σε διακομιδή.

 Απελπισμένοι βάλαμε τον άτυχο Τάκη στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου που με μεγάλη ταχύτητα και επικίνδυνη πραγματικά οδήγηση, φτάσαμε στο νοσοκομείο χωρίς να σταματήσουμε στιγμή τις μαλάξεις και βλέποντας τις  αργές ανάσες πιστεύαμε ότι υπήρχαν ακόμα ελπίδες σωτηρίας.

 Με το που φτάσαμε στο νοσοκομείο, η αναισθησιολόγος μας, Εύη Μαργαριτσανάκη και ο χειρούργος μας, Ηρακλής Παπαδάκης ανέβηκαν στην καρότσα για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και με την προσπάθεια και του υπόλοιπου προσωπικού έγινε παροχή οξυγόνου μέχρι που μεταφέρθηκε στο κέντρο επειγόντων περιστατικών.

Έδωσαν πραγματική μάχη όλοι οι γιατροί και το προσωπικό για να τον κρατήσουν στην ζωή πράγμα όμως που δεν στάθηκε δυνατόν μιας και η κατάσταση του χαρακτηρίστηκε μη αναστρέψιμη.

Ακόμα και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου μας έμεινε δίπλα του από την πρώτη στιγμή, μέχρι και την τελευταία.

Έτσι άδικα χάσαμε τον Τάκη, μια μορφή της τουριστικής Ιεράπετρας, μια μορφή της Κάτω Παραλίας, που έγραψε την τελευταία του σελίδα παλεύοντας να κρατηθεί στην ζωή πάνω σε μια καρότσα.

Ο Τάκης έβαλε ανεξίτηλη την σφραγίδα του σαν επιχειρηματίας του τουρισμού, μίλαγε περισσότερες από πέντε ξένες γλώσσες και το σύνθημα του ήταν <<δεν τρώτε καλά, δεν πληρώνετε>>, ενώ μόνο καλά λόγια έχουν να πουν όσοι εργαστήκαν στο κατάστημα του.

Ο Τάκης έφυγε άδικα λίγους μήνες μετά τον θάνατο της συντρόφου του, κάτι που δεν είχε ξεπεράσει αφού είχε χάσει το μοναδικό του στήριγμα όπως ο ίδιος εξομολογούταν, γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο διαθέσιμο να τρέξει και να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και γιατί το σύστημα υγείας είναι ξεχαρβαλωμένο στο όνομα της οικονομίας και των δανειστών.

Τελικά αναρωτιέμαι, είναι αρκετό να λέμε ότι το νοσοκομείο μας δεν θα κλείσει, θα παραμείνει ανοικτό και την ίδια στιγμή να χάνονται άνθρωποι 50-55 χρονών, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες;

Το ΕΚΑΒ της Ιεράπετρας διαθέτει δύο ασθενοφόρα αλλά μόνο το ένα είναι σε λειτουργία αφού το υπάρχον προσωπικό με δυσκολία καλύπτει την μία βάρδια και εκείνη την στιγμή έλειπε σε διακομιδή στο νοσοκομείο της Νεάπολης για παθολογικό περιστατικό, μιας και η παθολογική μας κλινική δεν εφημέρευε αφού έχει μόνο έναν γιατρό παθολόγο και καλύπτονται μόνο ελάχιστες ημέρες εφημερίας.

Ένα λοιπόν ασθενοφόρο που μόλις επέστρεψε από την Νεάπολη έφυγε πάλι για διακομιδή δεύτερου παθολογικού περιστατικού στο νοσοκομείο Σητείας αφού είχε αδειάσει ένα κρεβάτι και η παθολογική του νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ήταν και αυτή πλήρης.

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας έχει μετατραπεί σε μεταφορικό κέντρο, με πολλούς κινδύνους ακόμα και για τους διασώστες αρκεί να αναφέρω πως την  μέρα του τραγικού περιστατικού έγιναν έντεκα διακομιδές στην βάρδια από το μοναδικό ασθενοφόρο, τρεις στο Ηράκλειο, τρεις στην Σητεία, μία στην Νεάπολη και τέσσερεις στον Άγιο Νικόλαο.

Να μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην Ελλάδα του 2014, που έχουμε την προεδρία της ΕΕ, που η αξία της ζωής έχει μηδενιστεί, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ακόμα και στην ύστατη στιγμή μας  είναι ζητούμενο και που η καθημερινή αγωνία όλων μας για το αύριο μας φέρνει σε αδιέξοδα.

Σεβόμενος την μνήμη του Τάκη θα αποφύγω τους χαρακτηρισμούς, αλλά θα θέσω τα εξής ερωτήματα:

Τι θα κάνετε κ. Ματαλιωτάκη και κ. Μακρονικολάκη για αυτή την κατάσταση, θα επιτρέψετε να συνεχίσει να παραμένει κλειστή η παθολογική μας κλινική και το ΕΚΑΒ υποστελεχομένο;

Μπορείτε να σηκώσετε στους ώμους σας το βάρος της άδικης απώλειας ζωών;

Πώς να σας αποκαλέσω κ. Γρηγοράκη, κ. Γεωργιάδη και όλες εσάς τις  μνημονιακές κυβερνήσεις, όταν μετράτε την υγεία μονό με οικονομικούς όρους, όταν με τις εγκληματικές σας παραλείψεις και αποφάσεις και όταν με την απάνθρωπη πολιτική σας, μας  οδηγείτε στην άδικη απώλεια ζωών με μαθηματική ακρίβεια;

Πόσες ζωές πρέπει να χαθούν ακόμα για να μπει ένα φρένο στην εξαθλίωση, για να σταματήσει η μιζέρια και να βρούμε ξανά την αξία της ζωής;

Καλό ταξίδι Τάκη, η μοναδικότητα της προσωπικότητα σου και η τραγικότητα της απώλειας σου, θα μείνουν αξέχαστα"