Στη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου μέσα σε λίγους μόνον μήνες προχωρά η ιταλικών συμφερόντων Minoan Lines την οποία αναμένεται να καλύψει πλήρως ο βασικός της μέτοχος Grimaldi Compagnia di Navigazione S.p.A η οποία ελέγχει πλέον το 95% σχεδόν του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Η νέα αύξηση είναι της τάξης των 30,585 εκατ. ευρώ και έρχεται να προστεθεί στα 50,53 εκατ. ευρώ τα οποία έχει ήδη βάλει κατά το β’ εξάμηνο του προηγουμένου έτους ο Emmanuel Grimaldi.

Εμφανίζεται έτσι αποφασισμένος να χρηματοδοτεί όσο χρειάζεται την ακτοπλοϊκή του που δραστηριοποιείται στο Αιγαίο και την Αδριατική την ώρα που ο ανταγωνισμός του κλυδωνίζεται από την μόχλευση των ισολογισμών και οι πιστώτριες τράπεζες εξετάζουν πλάνα βιωσιμότητας προκειμένου να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα για την ελληνική ακτοπλοΐα.

Συμπεριλαμβανομένης τη Minoan εκτιμάται ότι ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός των 5 μεγάλων ακτοπλοϊκών είναι της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ. Η νέα αύξηση κεφαλαίου της Minoan εκτιμάται ότι θα καλύψει τις ανάγκες της κατά τη χειμερινή περίοδο όπως ακριβώς και η προηγούμενη χρηματοδότησε το δεύτερο εξάμηνο.

Για την ακρίβεια τα κεφάλαια από την προηγούμενη αύξηση χρησιμοποιηθήκαν για την αποπληρωμή δόσης του εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου της εταιρείας ύψους 375 εκατ. ευρώ και την αποπληρωμή απαιτητών ενδοομιλικών υποχρεώσεων.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προτείνει η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να γίνει στα 2,25 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή σε τιμή ίση προς την ονομαστική αξία αυτής και οι αποφάσεις θα ληφθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί την 31 Ιανουαρίου 2014.

Η αύξηση θα γίνει με έκδοση έως 13,594 εκατ. νέων μετοχών οι οποίες θα διατεθούν στους μετόχους κατά ενάσκηση του δικαιώματός τους προτίμησης.

Σημειώνεται ότι η Minoan στο πρώτο 9μηνο του 2014 ενέγραψε ζημίες 5,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 20 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Κατά το τρίτο τρίμηνο δε, ενέγραψε καθαρά κέρδη 3,7 εκατ. έναντι κερδών της τάξης του 1 εκατ. το τρίτο τρίμηνο του 2012. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Minoan είναι της τάξης των 187 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται να διαπραγματεύεται με τιμή μετοχής 0,68 φορές την λογιστική της αξία και 0,89 φορές τις πωλήσεις της. Το τρίτο τρίμηνο το καθαρό περιθώριο της διαμορφώθηκε στο 6,51% έναντι -7,9% το δεύτερο τρίμηνο.

Κύκλοι της διοίκησης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr, επανέλαβαν πως o όμιλος Grimaldi δεν προτίθεται να βγάλει την εισηγμένη από το Χρηματιστήριο αναφέροντας πως έχει δικαίωμα δημόσιας προσφοράς αλλά όχι υποχρέωση. Επιπλέον δηλώνουν προσηλωμένοι στην ελληνική παρουσία και έδρα της Minoan.

Παράλληλα με την Minoan ο όμιλος Grimaldi ελέγχει και το 33% περίπου της Hellenic Seaways στην οποία είναι βασικός μέτοχος μαζί με την ΑΝΕΚ και την Τράπεζα Πειραιώς.

Μέχρι στιγμής με βάση και τον ισολογισμό της Grimaldi ο ιταλικός όμιλος εμφανίζει τη συμμετοχή της στην Hellenic Seaways ως περιουσιακό στοιχείο προς διάθεση.

Υπενθυμίζεται πως η Minoan προχώρησε πρόσφατα στην κατάθεση αίτησης στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την δρομολόγηση του πλοίου της Ikarus Palace στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά από την 1η Νοεμβρίου του 2014 επιχειρώντας να εισέλθει έτσι στην θεωρουμένη ως προνομιακή αγορά της ανταγωνίστριας τόσο στις γραμμές της Κρήτης όσο και της Αδριατικής, ANEK η οποία με τη σειρά της έχει στρατηγική συνεργασία στα δρομολόγια αυτά με την Attica Group συμφερόντων MIG.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook