Δεν είναι στις προθέσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζει στο in.gr ο γενικός γραμματέας Χ.Θεοχάρης.

Ερωτηθείς για τη σύμβαση ύψους 1 εκατ. ευρώ που συνομολόγησε το υπουργείο Οικονομικών με την ένωση εταιρειών «ALTEC INTEGRATION AE – QUALITY & RELIABILITY ΑΕ – OTS ΑΕ» για την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών προς το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος σε βάθος 18μηνου για την αξιοποίηση των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης που εκδίδονται στην Ελλάδα, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του υπουργείου.

Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε πως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών του λιανεμπορίου με την ΓΓΠΣ είναι ένα «φαραωνικό» σχέδιο που έχει απορριφτεί από την τρόικα. Για το θέμα της σύμβασης με την ένωση εταιρειών «ALTEC INTEGRATION AE – QUALITY & RELIABILITY ΑΕ – OTS ΑΕ» ξεκαθάρισε πως η παράμετρος των αποδείξεων είναι ένα από τα πολλά θέματα διαλειτουργικότητας που καλείται να υλοποιήσει ο ανάδοχος και ότι οι προδιαγραφές του έργου καταρτίσθηκαν προ διετίας όταν οι στοχεύσεις ήταν διαφορετικές.

Σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές του έργου, το πληροφοριακό σύστημα θα έδινε τη δυνατότητα τόσο στους φορολογούμενους όσο και στους εκδότες των αποδείξεων λιανικής να μπορούν να παρακολουθούν τις καταγεγραμμένες αποδείξεις στις μερίδες τους.

Ο κ. Θεοχάρης αναγνώρισε πως στην Πορτογαλία έχει προχωρήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αποσαφήνισε πως αυτό δεν εξετάζεται στην Ελλάδα τουλάχιστον στην λιανική. Η Πορτογαλία ήδη από το 2008 έχει δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που με τη χρήση ειδικής κάρτας το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει αυτόματα σε κάθε συναλλαγή τον αναλογούντα ΦΠΑ, ενώ αυτομάτως καταγράφεται στο μηχανογραφικό κέντρο του υπουργείου Οικονομικών και η απόδειξη αγοράς του πολίτη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook