Σύσταση για άμεσο αντιγριπικό εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες αλλά και άμεση χορήγηση αντιικών φαρμάκων στους ασθενείς απηύθυναν οι ειδικοί εν όψει του επερχόμενου κύματος εποχικής γρίπης. 
Από τις αρχές Ιανουαρίου που καταγράφηκαν τα πρώτα σοβαρά περιστατικά της γρίπης, έχουν δηλωθεί πέντε θάνατοι ( και τα πέντε άτομα ήταν ανεμβολίαστα) και 14 σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Εντατική.
Το θέμα της εποχικής γρίπης και των ενεργειών για την αντιμετώπισή της συζητήθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψη των αρμόδιων φορέων δημόσιας υγείας όπως ΕΚΕΠΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, που συγκάλεσε η αρμόδια Υφυπουργός Υγείας, κυρία Ζέττα Μ. Μακρή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ η δραστηριότητα της γρίπης αναμένεται να αυξηθεί στις ερχόμενες εβδομάδες και έως τα μέσα Μαρτίου. Αρμοδίως επισημάνθηκε ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο. 

Μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και πτώση της άμυνας του οργανισμού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος) είναι το βασικότερο «όπλο» που έχουμε στη διάθεσή μας, μετά το εμβόλιο.
Σημαντική είναι η έγκαιρη χρήση (το πρώτο 48ωρο) των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τα πρώτα συμπτώματα, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές
Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή δωρεάν από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.
Τέλος, οι ειδικοί επανέλαβαν την αξία του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη αλλά ιδίως για τα άτομα υψηλού κινδύνου συστήνεται η συνέχισή του καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook