Κοινή επιστολή απέστειλαν τα Επιμελητήρια των τεσσάρων νομών της Κρήτης στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο με θέμα την καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Η επιστολή αναλυτικά αναφέρει:

\”Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης,

Με μεγάλη ανησυχία και δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε από τον διεθνή αλλά και τοπικό τύπο ότι μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να καταστραφεί στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, μεταξύ Μάλτας-Ιταλίας – Κρήτης και Λιβύης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης, μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να καταστραφεί σε διεθνή ύδατα, δυτικά του Νομού Χανίων, με την μέθοδο της υδρόλυσης ενώ η όλη επιχείρηση τελεί υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων.

Η συγκεκριμένη είδηση έχει εύλογα προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο τον όποιο εκπροσωπούμε αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία του νησιού μας. Ανησυχία η οποία επιτείνεται από τις δηλώσεις διαφωνιών, από έγκριτους επιστήμονες της χώρας μας, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου καταστροφής χημικών όπλων.

Κύριε Αντιπρόεδρε της Ελληνικής Κυβέρνησης,

Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεση μας στην προοπτική καταστροφής των επικίνδυνων αυτών χημικών ουσιών δυτικά της Κρήτης.

Αναλογιζόμενοι τις πιθανές δραματικές επιπτώσεις που μπορούν να προκληθούν στο κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου αλλά και τον σοβαρότατο κίνδυνο που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας, μας λυπεί βαθύτατα το γεγονότος ότι η δραματική αυτή προοπτική αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα τόσο από την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει την απόθεση των χημικών αποβλήτων νοτιοδυτικά της Κρήτης με τις τραγικές και ανυπολόγιστες επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο περιβάλλον, την αλιεία και τον τουρισμό της χώρας μας. Άλλωστε η διεθνής πρακτική επιβάλλει τέτοιου τύπου τοξικά χημικά να καταστρέφονται στην ξηρά μέσω απολύτως ελεγχόμενης διαδικασίας.

Για τα παραπάνω σας καλούμε να προβείτε σε κάθε αναγκαία ενέργεια, προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος και περιοχή εξουδετέρωσης στην ξηρά έτσι ώστε η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας να γίνει πράγματι με ασφάλεια και με μεθόδους που δεν θα έχουν επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, όχι μόνο του τόπου μας αλλά και του πλανήτη ολόκληρου.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook