Οι τελειόφοιτοι του 2014 θα μπορούν να κρατήσουν βαθμολογίες μόνο για τις εξετάσεις του 2015 - Από το 2016 καταργείται η κατοχύρωση βαθμών - Εκτός μηχανογραφικού οι Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ

Μειώνονται οι ευκαιρίες που θα έχουν οι τελειόφοιτοι του Λυκείου για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς με τις νέες αλλαγές στο σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων, θα μπορούν να κατοχυρώσουν τη βαθμολογία τους μόνο για ένα χρόνο.

Ειδικότερα, οι φετινοί τελειόφοιτοι θα έχουν μία και μοναδική ευκαιρία να ξαναχρησιμοποιήσουν τη βαθμολογία τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μόνο στις πανελλαδικές του 2015 θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν στις εξετάσεις του ερχόμενου Μαΐου.

Από το 2016 και μετά, σύμφωνα με την Ελεύθερο Τύπο, όσοι από τους φετινούς τελειόφοιτους θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν εκ νέου τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Φέτος με το 10% μπορούν να είναι υποψήφιοι μόνο οι περσινοί εξετασθέντες.

Παράλληλα, μία από τις δημοφιλέστερες ομάδες σχολών, οι Αστυνομικές, δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο φετινό μηχανογραφικό. Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, στο μηχανογραφικό του 2014 δεν θα υπάρχει επιλγή προτίμησης από πολίτες των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ. Η Σχολή Αξιωματικών θα υπάρχει ώς επιλογή μόνο για υπηρετούντες αστυνομικούς που θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές. Ωστόσο δεν αποκλείεται, μετά από συνεννόηση με την τρόικα, να ξεκλειδώσει τελικά η επιλογή των Αστυνομικών Σχολών, αλλά μόνο για όσους μπορούν να περιμένουν να εισαχθούν δύο χρόνια μετά, όπως έγινε με τους περσινούς επιτυχόντες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ακριβής προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης του Φεβρουαρίου που θα πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι υποψήφιοι.

Στη δήλωση θα πρέπει να αναφέρουν:

- το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας όπου θα εξετασθούν πανελλαδικά
- αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
- αν θα εξεταστούν σε κάποιο από τα ειδικά μαθήματα
- αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές
- αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
- αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τς ΤΕΦΑΑ

newpost.gr