Δώδεκα δισεκατομμύρια «έφαγε» η κρίση που εκδηλώθηκε στην αγορά κατοικίας από το ΑΕΠ της χώρας, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των επενδύσεων.

Η κρίση έφερε ακόμη την κατρακύλα των τιμών, που έφτασε στα επίπεδα του 31% με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ οι κτηματομεσίτες την υπολογίζουν στα επίπεδα του 50% για τις κατοικίες.

Οι αξίες που είδαμε την περασμένη δεκαετία δεν θα τις «ξαναδούμε» στο άμεσο μέλλον ή στον υπόλοιπο βίο μας. Αυτό υποστηρίζει ο κ. Θωμάς Ζιώγας, υπεύθυνος της εταιρείας real estate ΝΑΙ Hellas και εξωτερικός σύμβουλος των εταιρειών Black Rock και Pimco. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση αξιών σε καιρό ειρήνης στο μικρότερο διάστημα και η συνολική πτώση σε όλη την επικράτεια σε όλες τις κατηγορίες έχει ξεπεράσει το 50%.

Νέα βάση τιμών

Στα γραφεία η πτώση των τιμών φτάνει στο 58% στα βιομηχανικά ακίνητα και στις αποθήκες το 53%, τα καταστήματα το 60%, ενώ στις κατοικίες κυμαίνεται από 34% έως 53%. Για νέα βάση τιμών κάνει λόγο ο κ. Ζιώγας,οι οποίες είναι πιθανό να διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο κόντρα στο καθοδικό ρεύμα κινείται ο ξενοδοχειακός κλάδος χάρη στην αύξηση των τουριστών. Οι τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων εμφανίζουν άνοδο 10%.

Η ζοφερή εικόνα της αγοράς ακινήτων αποτυπώθηκε στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ενα από τα στοιχεία που δίνει ανάγλυφα τα χαρακτηριστικά της κρίσης είναι ότι αυξήθηκε κατακόρυφα ο χρόνος αναμονής πώλησης ενός ακινήτου.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στο ένα έτος από πέντε μήνες που ήταν στις αρχές του 2009. Ο μεγαλύτερος χρόνος αναμονής προκάλεσε νέα πτώση των τιμών των ακινήτων, καθώς τα «παζάρια» έδιναν και έπαιρναν μεταξύ αγοραστών και πωλητών, που ήταν όμως σε βάρος πάντα του πωλητή.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα «παζάρια» έφεραν νέα υποχώρηση των τιμών έως 22% σε σχέση με την αρχική τιμή που ζητούσε ο ιδιοκτήτης, έναντι 12,6% που ήταν στις αρχές του 2009.

Τα στεγαστικά

Οι αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια τραπεζικού δανεισμού μειώθηκαν στο 16% στο τρίτο τρίμηνο του 2013, έναντι 82,1% που ήταν στις αρχές του 2009. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης έφτασε μόλις το 28% επί της συνολικής αξίας των ακινήτων, έναντι 70% που ήταν στις αρχές του 2009. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών καθιστούν αδύνατο τον σχεδιασμό απόκτησης ακινήτου, παρά τη μεγάλη πτώση που έχει σημειωθεί στη συγκεκριμένη αγορά.

ethnos.gr/Νίκος Θεοδωρόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook