Ο ΑΔΜΗΕ ( Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), συστάθηκε τον Φλεβάρη του 2012 βάσει του νόμου 4001/2011 με σκοπό την διαχείρηση, λειτουργία , συντήρηση, ενίσχυση και επέκταση του Ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να φτάνει ηλεκτρικό ρεύμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο.

Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, με γνώμονα την ανάπτυξη, με όρους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς.

Αποτελεί λοιπόν τον κεντρικό άξονα της εγχώριας ηλεκτρικής βιομηχανίας ,αφού συνδέει τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με τους υποσταθμούς διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και τον τελικό καταναλωτή.

Έχει σημασία να πούμε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι μια εταιρεία πλήρως ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Τα οικονομικά της δεν εξαρτώνται ούτε από την ΔΕΗ ούτε από το Ελληνικό Δημόσιο και δεν επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ καλύπτονται αποκλειστικά από τους καταναλωτές.

Τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ ως ιδιοκτήτη και λειτουργού του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τον μηχανισμό “Χρέωσης Χρήσης του Συστήματος”.

Η εμπορική αξία των παγίων του και του πανάκριβου εξοπλισμού που έχει, εκτιμάται σε περισσότερα από 8 δις Ευρώ.

Ως εκ τούτου, ο ΑΔΜΗΕ είναι μια εθνική υποδομή και αποτελεί αναμφισβήτητα περιουσία του Ελληνικού λαού.

Μέσα στη γενική λογική του ξεπουλήματος των πάντων, που διέπει την συγκυβέρνηση, συμπεριλαμβάνεται τώρα και αυτή η, εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα, εθνική υποδομή.

Αυτό σημαίνει :

1. Ότι περνάει σε ιδιώτες το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εκπροσωπεί ένα ανυπολόγιστο κεφάλαιο για τη χώρα.

2. Ότι η εκποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι ο προάγγελος για το ξεπούλημα της υπόλοιπης ΔΕΗ (Εργοστάσια , ορυχεία ).

3. Ότι η επέκταση, η ενίσχυση και η συντήρηση του δικτύου θα είναι πάντα ελλιπείς, διότι ο ιδιώτης επενδυτής , έχοντας σαν αποκλειστικό του στόχο το κέρδος, δεν θα ενδιαφέρεται για την καλή, αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία του .

4. Ότι οι εργαζόμενοι στον ΑΔΜΗΕ δεν θα υπολογίζονται σαν άνθρωποι, αλλά σαν κόστος, που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί και καταλύεται κάθε συλλογική σύμβαση εργασίας στα πλαίσια της εφαρμογής των μνημονίων.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ πωλείται για να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις. Όμως , ο ΑΔΜΗΕ, στην διετία της κρίσης 2011-2012, έκανε επενδύσεις ύψους 253 εκατ. ευρώ από ελληνικές επιχειρήσεις.

Το ελληνικό σύστημα μεταφοράς δεν αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα. Υπάρχουν 5 διεθνείς διασυνδέσεις με χώρες, με φθηνό ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και λόγω οικονομικής ύφεσης , η ζήτηση έχει περιοριστεί και οι αιχμές φορτίου έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Ιδιαίτερα για την Κρήτη, υπάρχουν μελέτες για τις ανάγκες διασύνδεσης Κρήτης – Κυκλάδων με μικρότερο κόστος (500-600 εκατ. Ευρώ) και μάλιστα από ελληνικές εταιρίες.

Αντίθετα το δεκαετές πρόγραμμα, έχει δώσει (με εντολή της ΡΑΕ) προτεραιότητα στη διασύνδεση της Κρήτης από την Αττική και όχι από την Πελοπόννησο, που είναι πιο κοντά, η οποία όμως, παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες και επιπλέον αφορά εισαγόμενη, ανώριμη τεχνολογία, ενώ το κόστος της θα ξεπεράσει το 1 δις ευρω. Ουσιαστικά αυτή τεράστιου μεγέθους διασύνδεση της Κρήτης, αφορά το ενδεχόμενο κατασκευής από ιδιώτες επιχειρηματικούς ομίλους, αιολικών πάνω από 2000MW!

Είναι λοιπόν φανερό ότι προωθούνται φαραωνικά έργα, με τις ευλογίες του Υπουργείου και της ΡΑΕ, τα οποία αποφέρουν μεγαλύτερα “κέρδη” στους ιδιώτες επενδυτές. Όσο μεγαλύτερο το έργο τόσο περισσότερα τα “κέρδη”!!

Η παράλογη και ανεπίτρεπτη αυτή κίνηση, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και δεν θα επιτρέψουμε την εκποίηση της ελληνικής περιουσίας .

Η δική μας θέση είναι ότι, η δημόσια περιουσία πρέπει να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος του Ελληνικού λαού γιατί ανήκει σ αυτόν!

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου που θα υπερασπιστεί την δημόσια ιδιοκτησία του Ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, με πυρήνα τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, γιατί ο ΑΔΜΗΕ , είναι περιουσία του Ελληνικού λαού , την οποία, κανείς δεν δικαιούται να διαπραγματεύεται και να ξεπουλά!

Μαρία Διακάκη
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ηρακλείου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook