Η Γερμανία άρχισε τη Δευτέρα την πρώτη απογραφή του πληθυσμού της μετά την επανένωση του 1990, η οποία θα πιστοποιήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια μείωση του πληθυσμού ακόμη μεγαλύτερη απ' ό,τι υπολογιζόταν.

Η ΕΕ κάλεσε τις χώρες μέλη της να απογράψουν φέτος τον πληθυσμό τους ώστε να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές στατιστικές. Οι τελευταίες απογραφές χρονολογούνται από το 1987 στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και από το 1981 στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.

Από το 2003, ο γερμανικός πληθυσμός μειώνεται, σε μια χώρα όπου η πολύ χαμηλή γεννητικότητα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ανανέωση των γενιών.

Ο γερμανικός πληθυσμός έπεσε κάτω από τα 82 εκατομμύρια κατοίκους και βρίσκεται στα περίπου 81,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στην αρχή του χρόνου.

Όμως ο υπολογισμός αυτός για τα 81,7 εκατομμύρια μπορεί να είναι υπερβολικός, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Γκερτ Βάγκνερ, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής απογραφής, πιστεύει πως η Γερμανία μπορεί να έχει ένα εκατομμύριο κατοίκους λιγότερους.

Τα αποτελέσματα της απογραφής μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον υπολογισμό των χρηματοπιστωτικών ανταλλαγών μεταξύ των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων και στον αριθό των ψήφων στην Μπούντεσρατ (την άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου στην οποία εκπροσωπούνται τα κρατίδια).

Αυτή τη στιγμή, για να υπολογίσουν τον πληθυσμό, οι αρχές βασίζονται στα μητρώα των δήμων στα οποία είναι υποχρεωμένοι να δηλώνονται όλοι οι κάτοικοι. Το σύστημα μετράει δύο φορές τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ