Τη νόμιμη οδό δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει ο δήμαρχος Κισάμου για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κισάμου με Κύθηρα, Πελοπόννησο και Πειραιά.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Δήλωση του δημάρχου Κισσάμου κ. Γιώργου Μυλωνάκη για το μείζον ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του λιμένα Κισσάμου με τα Αντικύθηρα, τα Κύθηρα, την Πελοπόννησο και τον Πειραιά.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανακύψει και πάλι μείζον θέμα αναφορικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κρήτης με τα Αντικύθηρα, τα Κύθηρα, την Πελοπόννησο και τον Πειραιά. Σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων και δημοσιεύματα, ανοιχτό είναι, πλέον, το ενδεχόμενο διακοπής της εξυπηρέτησης της συγκεκριμένης άγονης γραμμής, για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, τη μείωση της επιβατικής κίνησης και κυρίως τη δραματική έλλειψη ρευστότητας των εταιρειών καθώς, ως γνωστόν, οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες, με ό,τι αυτό δυστυχώς συνεπάγεται για την οικονομία σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κισσάμου ήταν και παραμένει ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Δυτικής Κρήτης και συγκεκριμένα του Καστελίου με τα νησιά των Αντικυθήρων και των Κυθήρων καθώς και με την Πελοπόννησο, σε συνδυασμό με τα μεγάλα οδικά έργα, που όμως, δυστυχώς, δεν προχωρούν είτε καθόλου είτε με τους επιθυμητούς ρυθμούς, αποτελεί κρίσιμη και αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός μεγάλου τμήματος της νοτιοδυτικής χώρας.

Παράλληλα, πιθανή κατάργηση της εν λόγω ακτοπλοϊκής γραμμής ή αποδυνάμωσή της θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους των δύο νησιών και ταυτόχρονα θα είναι σε πλήρη αντίθεση με την αρχή του Συντάγματος αναφορικά με την προστασία της νησιωτικότητας.

Κατά συνέπεια, το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας οφείλει να δει το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία, εξετάζοντας όχι μόνο τις όποιες οικονομικές παραμέτρους, αλλά όλα τα επιμέρους σημαντικά στοιχεία προκειμένου να βρει άμεσα μια λύση που θα ικανοποιεί στο ακέραιο τους κατοίκους των νησιών (Κρήτη, Αντικύθηρα, Κύθηρα) και της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην περιβόητη ανάπτυξη, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας, μετά από έξι συναπτά χρόνια βαθειάς οικονομικής ύφεσης.

Πέραν δε τούτων, ο Δήμος Κισσάμου είναι αποφασισμένος να προστατεύσει με κάθε νόμιμο τρόπο το περιουσιακό στοιχείο τόσο του ίδιου όσο και των κατοίκων της Κισσάμου, δηλαδή την συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ΑΝΕΝ Α.Ε. καθώς και στα πάγια και στα λοιπά στοιχεία αυτής, καθόσον και να ενώσει την φωνή του με τους φίλους Κυθηρίους και Αντικυθηρίους στον κοινό αγώνα για ανάπτυξη των τόπων μας και προάσπιση των νομίμων συμφερόντων και δικαιωμάτων μας. Περαιτέρω αποφάσεις για συγκεκριμένες δράσεις θα ληφθούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου ».