Συλλαλητήριο για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, διοργανώνει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν.Χανίων το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης αναγράφονται τα εξής:

Η νέα χρονιά βρίσκει την χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης λόγω των συνεχιζόμενων πολιτικών που επιβάλλουν οι πολιτικές της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. 

Στην Υγεία μεθοδεύεται η εφαρμογή όλων των σχεδίων των δανειστών και της TASK FORCE για δραματική μείωση των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα, νέες περικοπές στη χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων και συνολικά της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σταδιακή απόσυρση του κράτους και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, φθηνό πακέτο παροχών στους πολίτες και μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους σε ιδιωτικές δαπάνες, βίαιη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε Ασφαλιστικό Οργανισμό Υγείας που θα αγοράζει υπηρεσίες κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, από τις αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων και συνολικά από τα μεγάλα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Το κυβερνητικό Σχέδιο Νόμου που ανακοινώθηκε στις 11/1/2014 με θέμα την οργάνωση «Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας», αποδεικνύει ότι η διάλυση, ο ξαφνικός θάνατος του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών υγείας, η διαθεσιμότητα 8691 γιατρών και άλλων υπαλλήλων του και η διοικητική υπαγωγή των δομών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες, έγιναν για προφανείς πια λόγους: α) για ν΄ αποτελέσουν τη νέα δεξαμενή διαθεσιμότητας και απολύσεων που επιβάλλουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της Κυβέρνησης β) να συντελέσουν στη δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας γ) να μετακυλήσουν δαπάνες του κράτους στις τσέπες των πολιτών, στους οποίους θα παρέχεται μόνον ένα «βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας» δ) να επιταχύνουν την παράδοση των υπηρεσιών υγείας στους μεγαλόσχημους ιδιώτες «επενδυτές» και στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Το Υπουργείο Υγείας στριμωγμένο στα σχοινιά από την ηρωική απεργία διαρκείας των γιατρών των δομών του ΕΟΠΥΥ απαντά με άγριο , ρεβανσιστικό τρόπο. Οδηγεί χιλιάδες γιατρούς σε απόλυση προκαλώντας όταν μιλά για <<ελεύθερη επιλογή>> αυτοαπόλυσης προβοκάροντας ανοικτά με την <<πλήρη και αποκλειστική απασχόληση>>
Απαιτεί το κλείσιμο των ιατρείων που έχει φροντίσει ήδη να τα εξοντώσει με χιλιάδες τρόπους και <<προσφέρει >> μια εργασιακή σχέση πραγματικά στον αέρα, 8(!) μηνών για να φθάσουν (αν) στην τελική κρίση για θέσεις του ΕΣΥ (άγνωστο πόσες , με ποια κριτήρια κλπ). 

Το μεθοδευόμενο κλείσιμο δεκάδων πολυιατρείων του πρώην ΙΚΑ σπρώχνει στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους που δεν τολμούν να σκεφθούν να πληρώσουν για την υγεία τους. Για να μην μιλήσουμε για τα εκατομμύρια ανασφάλιστους που στριμώχνονται στο κοινωνικό περιθώριο χωρίς καμιά δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

Το απίστευτο χαράτσι του ενός ευρώ ανά συνταγή(!) και η πρωτοφανής απόφαση για καθιέρωση πλαφόν στη συνταγογράφηση στο 80% της περυσινής φαρμακευτικής δαπάνης ανά γιατρό υπακούουν στην ίδια <<λογική>>: στην πολιτική της ανθρωπιστικής κρίσης και της κοινωνικής καταστροφής που αποσύρει το κράτος από στοιχειώδεις παροχές για το λαό ζητώντας να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη (άδεια) τσέπη για να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά( υγεία, φάρμακο).

Απέναντι στον κοινωνικό μεσαίωνα απαντάμε με:

ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Η απόσυρση του απαράδεκτου μέτρου για το 25ευρο σε κάθε εισαγωγή στο νοσοκομείο, δείχνει τις δυνατότητες που έχει η λαϊκή οργή και κατακραυγή να ανατρέπει τα σχέδιά τους. 

Ο ηρωικός και διαρκής αγώνας των γιατρών των πολυϊατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, που αρνούνται να συναινέσουν στην διάλυση της δημόσιας υγείας και στον επαγγελματικό τους αφανισμό μας βρίσκει αλληλέγγυους και συμπαραστάτες. 

Καλούμε τους εργαζόμενους , τους ανέργους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του καθολικού δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν Υγεία.
Καλούμε όλους τους πολίτες των Χανίων στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας την Παρασκευή 24/1 στις 6μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ, ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!"

(φωτο αρχείου)