Τη διεύρυνση του δικαιώματος στην διακοπή της εγκυμοσύνης, ακόμη και για περιπτώσεις που η γυναίκα δεν βρίσκεται σε «κατάσταση κινδύνου», εξετάζει η γαλλική Εθνοσυνέλευση, με τη γαλλική κοινωνία να διχάζεται για το εάν επιθυμεί να απελευθερωθούν οι εκούσιες αμβλώσεις.
Η προϋπόθεση μια γυναίκα θα πρέπει να βρίσκεται σε «κατάσταση κινδύνου» για να καταφύγει στην άμβλωση, «είναι απαρχαιωμένη», εκτίμησε η υπουργός Δικαιωμάτων των Γυναικών Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις στο Παρίσι, από όσους αντιδρούν στην τροποποίηση του νόμου, επιθυμώντας να διατηρηθούν οι ειδικές προϋποθέσεις που όρισε ο νόμος του 1975 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη Γαλλία, τη στιγμή που κάθε χρόνο στη Γαλλία, γίνονται περισσότερες από 220.00 αμβλώσεις, με περίπου μία στις τρεις Γαλλίδες να καταφεύγει στην άμβλωση μία φορά στη ζωή της.
«Δεν είμαστε προστατευμένοι από μια οπισθοδρόμηση 40 ετών», τόνισε, επίσης, η Βαλό-Μπελκασέμ, αναφερόμενη στις εξελίξεις στη γειτονική Ισπανία, όπου προωθείτε νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τις αμβλώσεις, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως κίνδυνο για τη ζωή, ή την ψυχολογική, ή σωματική υγεία της εγκύου, ή εγκυμοσύνη έπειτα έναν βιασμό που έχει καταγγελθεί.
Ενώ, από την πλευρά της, η υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων, Μαρισόλ Τουρέν, κατήγγειλε το ισπανικό νομοσχέδιο το οποίο, αν υιοθετηθεί, «θα στείλει τις γυναίκες πίσω στην λίθινη εποχή», καλώντας παράλληλα «σε κινητοποίηση ώστε να διασφαλιστεί ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν θα εγκριθεί».
Την ίδια στιγμή, όμως, διχασμένη είναι και οι Γάλλοι πολιτικοί. Ένα μέρος της δεξιάς έχει εκφραστεί κατά του νομοσχεδίου, το οποίο πιστεύει ότι θέτει εν αμφιβόλω τον συμβιβασμό που επετεύχθη το 1975, οπότε βρισκόταν η δεξιά στην εξουσία, έπειτα από μια μακρά νομοθετική διαδικασία και πολλές συζητήσεις.
«Επιλέγοντας να ξαναγράψει τον νόμο του 1975 για την εκούσια διακοπή εγκυμοσύνης, η κυβέρνηση διαπράττει ένα πολιτικό και ηθικό λάθος», κατήγγειλε ο δεξιός πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. «Ηθικό λάθος διότι κινδυνεύει να καταστήσει \”ρουτίνα\” τις αμβλώσεις (…). Πολιτικό λάθος διότι αναλαμβάνει τον κίνδυνο να διχάσει για μία ακόμη φορά τους Γάλλους», αναφέρει στο ιστολόγιό του.
Εξάλλου, βουλευτές του αντιπολιτευόμενου UMP ζητούν να πάψουν να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία τα έξοδα για τις αμβλώσεις, αν αφαιρεθεί ο όρος της «κατάστασης κινδύνου». Από τον Ιανουάριο του 2013 τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν πλήρως το κόστος των αμβλώσεων.
Σημειώνεται, ότι εκτός απροόπτου, η τροποποίηση του γαλλικού νόμου αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκευή από την πλειοψηφία της αριστεράς στην Εθνοσυνέλευση, ημέρα κατά την οποία ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. 
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook