Ένα εξαιρετικά σπάνιο μπλε διαμάντι ανακαλύφθηκε σε ένα ορυχείο κοντά στην Πρετόρια στη Νότια Αφρική και σύμφωνα με τους ειδικούς η τιμή του θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, η υπερ-πολύτιμη αυτή πέτρα αναμένεται να «σπάσει τα ρεκόρ» σ’ ολόκληρο τον κόσμο σε ό,τι αφορά την καθαρότητά της.

Το σπάνιο μπλε διαμάντι εξορύχτηκε από το διάσημο ορυχείο Cullinan και πρόκειται να τεθεί σύντομα σε δημοπρασία.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου, Petra Diamonds, δε γνωρίζει –όπως ανέφερε στη Daily Mail- την πραγματική αξία του διαμαντιού καθώς αυτή θα εξαρτηθεί από το «πόσα πολλά θα είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν οι υποψήφιοι αγοραστές». Ωστόσο, εκτιμά ότι πρόκειται για ένα «πολύ ιδιαίτερο διαμάντι», σημειώνει η εφημερίδα.

Τα μπλε διαμάντια είναι από τα πιο σπάνια που υπάρχουν στον κόσμο και αποτελούν περίπου το 0,1% όλων των διαμαντιών που ανακαλύπτονται κάθε χρόνο.

Η Petra Diamonds έχει βρει μόλις τέσσερα από τότε που ανέλαβε το ορυχείο Cullinan, πριν από έξι χρόνια.

\"\"

Η αξία ενός διαμαντιού καθορίζεται συνήθως από τρεις παράγοντες: το πόσο τέλειο είναι (αν έχει ελαττώματα ή όχι), το χρώμα του και την καθαρότητά του.

Παρότι το τελευταίο αυτό εύρημα χρήζει περαιτέρω αξιολόγησης, οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν «εξαιρετικό».

Το ορυχείο Cullinan βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Magaliesberg, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Πρετόρια.

Έχει τη δική του ιστορία στην «παραγωγή» μπλε διαμαντιών, όμως ο κύριος όγκος αυτής αποτελείται από μικρά λευκά διαμάντια, προσφέροντας στους ιδιοκτήτες του έσοδα 160 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

\"\"

Το Cullinan έγινε για πρώτη φορά γνωστό το 1905 όταν σε αυτό ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο διαμάντι που είχε βρεθεί ποτέ στον κόσμο, μια τεράστια πέτρα 3.106 καρατίων.

Η συγκεκριμένη πέτρα ονομάστηκε «The Great Star of Africa» και κοσμεί το σκήπτρο του σταυρού (Scepter of the Cross) της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook