Νέο ρεκόρ καταγράφει το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας με τα πενταετή CDS να «σπάνε» τις 1.500 μ.β. στον απόηχο των εξελίξεων του Σαββατοκύριακου και των νέων σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στις ήδη ισχυρές πιέσεις προστίθεται η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας από την S&P σε «B» από «ΒΒ-».

Παράλληλα, ο οίκος προειδοποιεί για περαιτέρω υποβάθμιση και θεωρεί ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50% θα είναι εν τέλει αναπόφευκτο, για να γίνει βιώσιμο το χρέος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, το επίπεδο των CDS υποδεικνύει ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας την επόμενη πενταετία διαμορφώνεται στο 68%.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι η παροχή επιπλέον βοήθειας στη χώρα, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα του γερμανικού «Spiegel» ανέφερε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα ενδέχεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, πυροδοτώντας έτσι νέο κύκλο σεναρίων περί επικείμενης ελληνικής αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο συναλλακτικός όγκος της Δευτέρας είναι εξαιρετικά ισχνός.

«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι διευρυμένες στο ταμπλό, αλλά δεν υπάρχει έντονη συναλλακτική δραστηριότητα πίσω από αυτή την κίνηση» σύμφωνα με σχολιασμό trader στο Reuters.

«Η ζήτηση για τα ομόλογα πιο ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης, όπως για το γερμανικό bund, σε βάρος των ομολόγων της περιφέρειας θα αποτελέσει ένα σημαντική ζήτημα στην αγορά, τουλάχιστον για το βραχυπρόθεσμο διάστημα», σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής στρατηγικής της Lloyds Bank Corporate Markets στο Λονδίνο Charles Diebel, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Δεν αναμένω διόρθωση στα spreads της περιφέρειας, έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διευκρινίσουν τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση της κρίσης».

«Αυτό που έκαναν τα δημοσιεύματα της Παρασκευής είναι να θέσουν το ακανθώδες ζήτημα της αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών στην κορυφή της πολιτικής και οικονομικής ατζέντας» σχολιάζει ο Michael Hewson της CMC Markets. «Σαφέστατα έχει κλονίσει τον εφησυχασμό των επενδυτών που δείχνουν να εκτιμούν ότι είναι απίθανο το οποιοδήποτε είδος αναδιάρθρωσης, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των διετών ελληνικών ομολόγων λένε κάτι διαφορετικό».

Ειδικότερα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ενισχύεται κατά 19,29 μ.β. αυτή την ώρα στις 1.253 μ.β. Οι αποδόσεις των διετών ελληνικών ομολόγων ενισχύονται στο 25,42 % αυτή την ώρα.

Παράλληλα, σημαντική διεύρυνση εμφανίζουν αυτή την ώρα τα ιρλανδικά και πορτογαλικά spreads διαμορφούμενα στις 741 μ.β. (+23,6 μ.β. ) και 656 μ.β. (+10,61 μ.β.), αντίστοιχα. Άνοδο της τάξεως των 10 μ.β. καταγράφουν αυτή την ώρα τα ισπανικά και ιταλικά spreads στις 224 μ.β. και 158 μ.β., αντίστοιχα.

Τα πενταετή ελληνικά CDS ανέρχονται στις 1.509 μ.β. τη Δευτέρα.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook