Καθολική αποχή από τις μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιούν οι συμβολαιογράφοι της χώρας, καθώς δηλώνουν αδυναμία να υπολογίσουν το νέο φόρο υπεραξίας, που ισχύει από την αρχή του έτους. Η αλλαγή στο νόμο, προβλέπει ότι στο εξής ο φόρος –που βαρύνει τον πωλητή και προκύπτει από τη διαφορά της τιμής κτήσης με την τιμή πώλησης- αφορά στο εξής ακίνητα που έχουν αποκτηθεί οποτεδήποτε στο παρελθόν, ακόμη και με… χρυσόβουλα.
«Είναι αδύνατον να εφαρμοστεί ο νόμος. Δε μπορούμε να υπολογίσουμε το φόρο, γιατί δεν είναι δυνατό να βρεθούν τα οικονομικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του», επισημαίνει στο newpost η πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Χρουσαλά-Μπιλίση, εξηγώντας ότι «έως πέρσι ο φόρος υπεραξίας επιβάρυνε τον πωλητή μόνο αν πουλούσε ακίνητο, που είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους με αυτού της πώλησης. Φέτος ζητούν να καταβάλλεται ανεξάρτητα από το χρόνο κτήσης».
Το παράδειγμα που επικαλείται η πρόεδρος των συμβολαιογράφων της Κρήτης, είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.
«Στην Κρήτη σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμβόλαια αγοράς, γιατί η ιδιοκτησία έχει προκύψει από χρησικτησία. Φανταστείτε λοιπόν να θέλει κανείς να πουλήσει μια κατοικία, που βρίσκεται σε οικόπεδο, το οποίο ήταν αγροτεμάχιο, το οποίο αποκτήθηκε με χρησικτησία το 1950. Ποιος θα δώσει στον συμβολαιογράφο την “τιμή κτήσης” για να υπολογίσει το φόρο, με δεδομένο ότι ούτε η εφορία την έχει διαθέσιμη;», σχολιάζει στο newpost η κα Στέλλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη.
Η καθυστέρηση έκδοσης διευκρινιστικής εγκυκλίου, έχει κάνει τους συμβολαιογράφους να «σηκώνουν τα χέρια», ενώ με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι η συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, «αποφάσισε την αποχή από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας που υπάγονται στο φόρο υπεραξίας».
Ωστόσο, οι διευκρινίσεις της εγκυκλίου, δεν αναμένεται να λύσουν το γενικευμένο πρόβλημα της αγοράς ακινήτων, δεδομένου ότι προκύπτουν τεράστια ποσά φόρου για τους περισσότερους πωλητές ακινήτων.
«Θα είναι θάνατος για την αγορά. Ακόμη και οι ελάχιστες αγοραπωλησίες θα εκμηδενιστούν», σχολιάζει η πρόεδρος των συμβολαιογράφων Κρήτης.
Λύση επιχειρείται να βρεθεί μέσω αλλεπάλληλων συναντήσεων του κλάδου με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ. την Τρίτη συναντήθηκαν με τον Γιώργο Μαυραγάνη, ενώ για σήμερα Πέμπτη υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με το γραφείο του κ. Στουρνάρα), αν και οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι αιτούνται δραστικών αλλαγών και όχι μόνο διευκρινίσεων.
«Οι συμβολαιογράφοι δεν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι για το πώς θα εισπράττεται και θα αποδίδεται ένας φόρος. Δεν εμπίπτει στο αντικείμενό μας, για να αναλάβουμε αυτή την υποχρέωση και να κινδυνεύουμε να πάμε στην φυλακή», καταλήγει η κα Χρουσαλά-Μπιλίση.
newpost.gr/Σταυριανή Καραμανίδη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook