Στα χρόνια της κρίσης στην Αργεντινή Eduardo Eurnekian κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του και να εξελιχθεί σε δισεκατομμυριούχο και έναν απ\’ τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας.

Τώρα ο κ. Eurnakian βλέπει τις ίδιες ευκαιρίες στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά για την εξαγορά 21 ελληνικών αεροδρομίων τα οποία θα τεθούν προς αποκρατικοποίηση μέσω της εταιρείας του Corp. America Holding.

Αυτό αποκάλυψε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ο ανιψιός του μεγαλοεπιχειρηματία και επικεφαλής του σκέλους διαχείρισης αεροδρομίων της της εταιρείας Martin Eurnekian. Όπως σημείωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg στόχος της εταιρείας είναι η επέκταση στη νότια Ευρώπη τώρα που οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και οι τιμές ελκυστικές.
Παράλληλα όπως λέει η εταιρεία θα επιχειρήσει να αγοράσει αυτή την εβδομάδα κιόλας το 23% του αεροδρομίου της Πίζα στην Ιταλία καθώς και να ολοκληρώσει το σχέδιο της να αναπτύξει το αεροδρόμιο της Τοσκάνης.
\”Θα είμαστε άκρως επιθετικοί σε όλα τα επίπεδα\”, δηλώνει ο 35χρονος Martin Eurnekian. \”Η κρίση έχει ανοίξει μεγάλες ευκαιρίες\”, συμπληρώνει.
Η Corp America που διαχειρίζεται συνολικά 51 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, με την πλειοψηφία να βρίσκεται στην Αργεντινή, ετοιμάζεται επίσης να καταθέσει προσφορές φέτος για τα αεροδρόμια Cuzco, στο Περού, Barranquilla στην Κολομβία, καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο του Σαντιάγο στη Χιλή.
Η εταιρεία που έχει έδρα το Μπουένος Άιρες ανακαινίζει παράλληλα το αεροδρόμιο της Μπραζίλια, στη Βραζιλία ενόψει του Μουντιάλ τον ερχόμενο Ιούνιο με στόχο να τριπλασιάσει τις πωλήσεις της μέχρι το 2015 μέσω της λιανικής και να το καταστήσει το κεντρικό αεροπορικό hub στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατ. Αμερικής.
\”Στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε στην Αμερική και την Ευρώπη εστιάζοντας κυρίως στη Μεσόγειο\”, σημειώνει ο Eurnekian και προσθέτει: \”Πάντα επενδύουμε σε πρότζεκτς με βασικό στόχο να διατηρήσουμε τον διοικητικό έλεγχο\”.
Σύμφωνα με τον ίδιο το σκέλος διαχείρισης αεροδρομίων της Corp America, που έχει έσοδα 1,2 δισ δολ. το χρόνο, δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες από τις αγορές ομολόγων προς το παρόν. Όπως λέει η εταιρεία χρησιμοποίησε τα 300 εκατ. δολ. ομολογιακής έκδοσης του 2010 για την ανακαίνιση του αεροδρομίου Ezeiza στο Μπουένος Άιρες και λαμβάνει φθηνή χρηματοδότηση μέσω δανείων απ\’ την Τράπεζα ανάπτυξης της Βραζιλίας BNDES. Παράλληλα αναζητά εταίρο απ\’ την τοπική αγορά της Χιλής για την από κοινού κατάθεση πρόταση εξαγοράς του αεροδρομίου του Σαντιάγο με ποσό επένδυσης τουλάχιστον τα 800 εκατ. 
Ο 81 ετών Eduardo Eurnekian είναι σήμερα ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Αργεντινής με προσωπική περιουσία που το Forbes υπολογίζει στο 1,8 δισ δολ. 
Η εταιρεία συμμετοχών του δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους. Μεταξύ άλλων διαχειρίζεται 51 αεροδρόμια στη Λατ. Αμερική και την Ευρώπη, είναι μεγαλομέτοχος της υπηρεσίας ταχυδρομείων της Αργεντινής, εκμεταλλεύεται 250.000 εκτάρια γης για την παραγωγή κρασιού, δημητριακών, και ελαιόσπορου…
Γιος Αρμένιων μεταναστών ο Eurnekian ποτέ δεν έχει παντρευτεί και είναι άκληρος. Τα αναρίθμητα ανίψια του θα κληρονομήσουν τις επιχειρήσεις του. Μεταξύ των συγγενών που εργάζονται μαζί του είναι ο Martin και ο Hugo Eurnekian, γιοι του αποθανόντος αδελφού του, Alberto. 
Ο Martin είναι ο Πρόεδρος της Puerta del Sol, της εταιρείας του ομίλου που διαχειρίζεται αερδοδρόμια. 
Ο Hugo είναι επικεφαλής του κατασκευαστικού σκέλους του ομίλου που το μεγάλο στοίχημα του σήμερα η διάνοιξη ένα μεγάλου τούνελ που θα διαπερνά τις Άνδεις. Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ ο όμιλος Corp America έχει επενδύσει 3 δισ δολ. 
newmoney.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook