Μεγάλες πιέσεις δέχονται τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής να μη «στηρίξει» την πτώση του πέσο. Ωστόσο, ο βασικός λόγος των υποτιμήσεων είναι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να κλείσει τη στρόφιγγα του φτηνού χρήματος και να περιορίσει τις αγορές ομολόγων.

Σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρτει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και πολλοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέα περικοπή του προγράμματος ρευστότητας.

Οι πρωτοβουλίες της Fed αλλάζουν τους όρους και δημιουργούν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τις οικονομίες που έχουν και δικά τους εγχώρια προβλήματα.

Η εφημερίδα φιλοξενεί απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους η υποτίμηση του πέσο πυροδοτεί φόβους ότι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών απλώς θα αφήσουν τα νομίσματά τους να υποχωρήσουν αντί να εξανεμίσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα με διαρκείς παρεμβάσεις.

Το αργεντίνικο πέσο κατέγραψε χθες Πέμπτη την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από την καταστροφική χρηματοοικονομική κρίση της χώρας το 2002, με πτώση που ξεπέρασε το 15%.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 2,2588 έναντι του δολαρίου. Η ινδική ρουπία υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, στο 62,27 έναντι του δολαρίου και η ρουπία της Ινδονησίας στο 12,180 έναντι του δολαρίου που επίσης είναι χαμηλό δύο εβδομάδων.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε έναντι του αμερικανικού κάτω από τα 87 σεντ για πρώτη από τον Ιούλιο του 2010.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook