Υλικά

(για το μπισκότο)

• 200 γρ. αμύγδαλα, τριμμένα σε σκόνη
• 50 γρ. χαρουπάλευρο
• 160 γρ. ζάχαρη
• 4 ασπράδια αυγών
• 40 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο

(για την κρέμα λεμονιού)

• 300 γρ. φρέσκο γάλα
• 150 γρ. ανθόγαλο
• 100 γρ. ζάχαρη
• 80 γρ. κόρν φλάουερ
• 1 αυγό (ολόκληρο)
• 3 κρόκους αυγών
• ξύσμα ½ λεμονιού
• χυμός ½ λεμονιού
• ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση 

Για το μπισκότο, βάζουμε το χαρουπάλευρο μαζί με τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη σ’ ένα μπόλ και τα ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια με έναν αυγοδάρτη ελαφρά και τα ρίχνουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και το βούτυρο. 

Το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα και 15 λεπτά. Στη συνέχεια το απλώνουμε σε λαδόκολλα και το χωρίζουμε σε 3 ίσα τετράγωνα κομμάτια. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά περίπου. 

Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με το ανθόγαλο. Παράλληλα σε μπόλ, χτυπάμε τους 3 κρόκους αυγών, το 1 ολόκληρο αυγό μαζί με το κόρν φλάουερ και τη ζάχαρη. Πρίν βράσει το μίγμα του γάλακτος, ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα των αυγών και ενσωματώνουμε πολύ καλά.

Αδειάζουμε το μίγμα αυτό πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και το ανθόγαλο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίζει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, αδειάζουμε σε πλατύ σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη. Η μεμβράνη πρέπει να εφάπτεται με την κρέμα για να αποφύγουμε να κάνει κρούστα και να στεγνώσει. 

 Πρίν χρησιμοποιήσουμε την κρέμα την αφρατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.

Για το μοντάρισμα βάζουμε πρώτα ένα μπισκότο, από πάνω στρώνουμε τη μισή κρέμα, συνεχίζουμε με το δεύτερο μπισκότο και την υπόλοιπη κρέμα και τελειώνουμε με το τρίτο μπισκότο . Το κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.