Ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε στην Αίτνα το Σάββατο. Το ποτάμι λάβας εκτιμάται ότι φθάνει σε μήκος τα 600 μέτρα πλάτος, ενώ σε ορισμένα σημεία κομμάτια λάβας εκτοξεύονται ακόμη και σε ύψος 15 μέτρων.

Οι ομάδες πολιτικής προστασίας εργάστηκαν πυρετωδώς για να κρατήσουν την «εισβολή» της λάβας μακριά από ένα τουριστικό κέντρο, καθώς και από το αεροδρόμιο της πόλης Κατάνια στη Σικελία. Επίσης στην περιοχή σημειώθηκαν περίπου 2.500 μικρότεροι σεισμοί βαθιά κάτω από το βουνό.

Το αεροδρόμιο της Κατάνια έκλεισε για δεύτερη φορά εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου, καθώς στάχτη κάλυψε τους διαδρόμους του αεροδρομίου. Ωστόσο, ο προβληματισμός των τοπικών αρχών έχει να κάνει με την τύχη του «Sapienza», ενός συγκροτήματος κατοικιών το οποίο χρησιμεύει ως σημείο εκκίνησης για ορεινές εξορμήσεις.

Η τελευταία φορά που η Αίτνα αποτέλεσε σοβαρή απειλή για τα χωριά στις πλαγιές της ήταν το 1992, όταν ρεύματα λάβας κατευθύνθηκαν προς την πόλη Ζαφεράνα (περίπου 7.000 κάτοικοι). Τότε σε μια θεαματική επιχείρηση στρατιώτες της Ιταλίας και των ΗΠΑ προσπάθησαν με ελεγχόμενες εκρήξεις να εκτρέψουν τη ροή της λάβας.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook