Σε τροποποιήσεις στο μέτρο του «πλαφόν συνταγογράφησης» που είχε επιβληθεί στις αρχές του μήνα, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως είχε επισημάνει σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Από το «πλαφόν», σύμφωνα με τον Υπουργείο Υγείας, εξαιρούνται τα εμβόλια, οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών οργάνων, ώστε να μην έχουν κίνδυνο οι συγκεκριμένοι ασθενείς ως προς τη λήψη των φαρμάκων τους. Επίσης, εξαιρούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί, ώστε οι πολίτες, να έχουν τη δυνατότητα καταφυγής εκεί και να μην πέφτουν θύματα ενδεχόμενης εκμετάλλευσης.

Σημειώνεται ότι το «πλαφόν» ίσχυσε στις αρχές του μήνα, προβλέποντας ότι κάθε γιατρός του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να συνταγογραφεί κάθε μήνα πάνω από το 80% της αξίας των φαρμάκων που είχε χορηγήσει το 2013, με αποτέλεσμα να προκληθούν αρκετά προβλήματα.

Ωστόσο, όπως είχε επισημάνει ο κ. Λ. Αυγενάκης, με δεδομένη την αύξηση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η συνταγογράφηση σε σχέση με προηγούμενα έτη είναι αυξημένη. Ως γνωστόν, μεγάλος όγκος των ασθενών που συνταγογραφούσαν τα φάρμακά τους στον ΕΟΠΥΥ, έχουν πλέον μεταφερθεί στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, αυξάνοντας και άλλο το ατομικό όριο συνταγογράφησης του νοσοκομειακού ιατρού, ενώ ζητούσε να επανεξεταστεί το μέτρο του πλαφόν ιδίως για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, η φαρμακευτική αγωγή των οποίων είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook