Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, ξεκίνησε η νέα σεληνιακή χρονιά των Κινέζων, που σηματοδοτείται με το Άλογο στον κινεζικό ζωδιακό κύκλο. Η -κινητή- κινεζική Πρωτοχρονιά συμπίπτει με το νέο φεγγάρι του πρώτου σεληνιακού μήνα. Η Χρονιά του Αλόγου θα διαρκέσει από τις 31 Ιανουαρίου 2014 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2015...

Σύμφωνα με το παραδοσιακό σεληνιακό ημερολόγιο της Κίνας, η πρώτη μέρα του σεληνιακού χρόνου μπορεί να πέσει οπουδήποτε ανάμεσα στα τέλη Ιανουαρίου και τα μέσα Φεβρουαρίου.

Και βέβαια είναι η σημαντικότερη γιορτή της κινεζικής παράδοσης!

Το σεληνιακό ημερολόγιο της Κίνας ενσωματώνει τόσο τον σεληνιακό κύκλο όσο και τις θέσεις του ηλίου και -σύμφωνα με τον θρύλο- χρονολογείται από το 2600 π.Χ., όταν ο μυθικός Κίτρινος Αυτοκράτορας εγκαθίδρυσε την πρώτη φάση του ζωδιακού κύκλου χρησιμοποιώντας ένα ζώο ως αντιπρόσωπο κάθε χρονιάς, σε μια περίοδο 12 ετών.


Τι συμβολίζει το άλογο

Όποιος έχει γεννηθεί τις χρονιές 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002 και 2014 ανήκει στον αστερισμό του αλόγου. Το άλογο είναι από τα αγαπημένα ζώα της κινεζικής παράδοσης, καθώς έχει συνδεθεί με την απτή καθημερινότητα της χώρας. Δεν είναι εξάλλου μακριά οι εποχές που το άλογο ήταν το ιδανικό μέσο ανθρώπινης μεταφοράς. Και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο το άλογο συμβολίζει όχι μόνο το ταξίδι, αλλά αποτελεί και σημάδι ταχείας επιτυχίας και ανέλιξης.

Το άλογο κατατάσσεται έβδομο ανάμεσα στα 12 ζώα του κινεζικού ζωδιακού κύκλου και αφήνει το στίγμα του στους ανθρώπους που γεννιούνται στη χρονιά του. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούνται εκφραστικοί, ενεργητικοί και δραστήριοι, την ίδια στιγμή που είναι κομψοί, ανεξάρτητοι, ευγενικοί και δουλευταράδες. Αν και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό είναι η ισχυρή αίσθηση αυτοπεποίθησης που έχουν οι άνθρωποι κάτω από τη ζωδιακή ομπρέλα του αλόγου.

Η Χρονιά του Αλόγου λειτουργεί λοιπόν ως παρακίνηση προς όλους να κατευθυνθούν με αποφασιστικότητα και σιγουριά προς την επίτευξη των ονείρων και των στόχων τους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το άλογο καλπάζει αγέρωχα και ταχύτατα στον προορισμό του...


Πρωτοχρονιάτικες ευχές

Η έλευση της Χρονιάς του Αλόγου σηματοδοτεί την κατάλληλη στιγμή για να παραμεριστούν οι διαφορές, να καταλαγιάσουν τα ήθη, να συμφιλιωθούν οι αντίπαλοι και όλα τα κακά πράγματα να τεθούν στο περιθώριο, με τις ειλικρινείς ευχές για ειρήνη, υγεία και ευτυχία να αποκτούν τον πρώτο λόγο.

Και μιλώντας για πρωτοχρονιάτικες ευχές, να τι θα ακουστεί φέτος από τα χείλη των Κινέζων:

Ευοίωνη/Τυχερή Χρονιά του Αλόγου (ma nian ji xiang)!
Στιγμιαία επιτυχία όταν το άλογο καταφτάσει (ma dao cheng gong)!
Πάρτε το προβάδισμα από το άλογο (yi ma dang xian)!
Ειρήνη και υγεία στη Χρονιά του Αλόγου (ma nian an kang)!

Γνωστοί άνθρωποι που γεννήθηκαν τη Χρονιά του Αλόγου:

Τζένγκις Χαν, Ρέμπραντ, Λουί Παστέρ, Φρανκλίνος Ρούσβελτ, Τζέιμς Ντιν, Κλιντ Ίστγουντ, Χάρισον Φορντ, Έλα Φιτζέραλντ, Αρίθα Φράνκλιν, Τζάνετ Τζάκσον, Θεόδωρος Ρούσβελτ, Μπόρις Γιέλτσιν.

zougla.gr/Κατερίνα Νινιού