Μείωση μισθού κατά 14,36% σε 14 εργαζόμενους έφερε επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφτηκε με την έναρξη του έτους στη Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβάσεων που κατατέθηκαν ανά περιφέρεια, κατά το μήνα Ιανουαρίo του 2014.

Πρόκειται για την πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφεται στο νησί για το 2014 και από τις ελάχιστες που έχουν υπογραφεί στη Κρήτη ενώ όπως ήταν αναμενόμενο  επέφερε μείωση στις μισθολογικές αποδοχές των εργαζομένων.

Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Δημήτρης Κορναράκης , τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει, προτού προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση που θίγει τα συμφέροντά τους να φροντίζουν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και \” σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπογράφουν συμβάσεις με μείωση μισθών, ατομικές συμβάσεις, είτε εκβιάζονται είτε όχι, υπάρχουν τα σωματεία που τους εκπροσωπούν. Αν το σωματείο έχει πρόβλημα γιατί η επιχείρηση έχει λίγα άτομα, και τα σωματεία εκβιάζονται, υπάρχουν και τα δευτεροβάθμια όργανα όπως είναι το εργατικό κέντρο και η ομοσπονδία\”.

Ο κ. Κορναράκης πρόσθεσε ότι συχνά \”τα επιχειρησιακά σωματεία ελέγχονται απόλυτα από τους εργοδότες και δεν νομιμοποιούνται, αν δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες διεργασίες ούτως ώστε να είναι νόμιμο, να πάρουν στο λαιμό τους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να ζητούν ενημέρωση για τα δικαιώματά τους στα αρμόδια όργανα, όπως είναι τα εργατικά κέντρα\”.

Επίσης ο κ. Κορναράκης σημείωσε ότι στο Νομό Χανίων δεν έχει υπογραφεί καμία επιχειρησιακή σύμβαση ή τουλάχιστον δεν έχει πέσει στην αντίληψη του εργατικού κέντρου.

Το… παρήγορο είναι ότι το \”κούρεμα\” στους μισθούς δεν άγγιξε ποσοστά της τάξεως του 25% όπως έγινε σε αντίστοιχες συμβάσεις που υπογράφηκαν στις περιφέρειες της Αττικής και της Αν. Μακεδονίας Θράκης.

Τα εν λόγω στοιχεία αντλήθηκαν από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του από 1.3.2013 και καταγράφει με ηλεκτρονικό τρόπο τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αποτυπώνοντας, για πρώτη φορά, σε ζωντανό χρόνο και σε κάθε περιοχή της χώρας κρίσιμα στοιχεία της αγοράς εργασίας.

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]
Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook