Με την διεκδίκηση της Περιφέρειας Κρήτης εξασφαλίστηκε από εθνικούς πόρους χρηματοδότηση ύψους 1 εκ. ευρώ για την βελτίωση του σημαντικού οδικού επαρχιακού άξονα Καστέλλι-Χερσόνησος. Η προγραμματική σύμβαση του έργου που θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την οδική ασφάλεια στο δίκτυο, υπογράφηκε σήμερα στην Περιφέρεια από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Μινώα-Πεδιάδας Ζαχαρία Καλογεράκη.

«Είχαμε δηλώσει από την πρώτη ημέρα ότι στόχος μας ήταν οι προσθετικοί πόροι, που προέρχονται και από εθνικές χρηματοδοτήσεις. Σήμερα υπογράψαμε με τον κ. Καλογεράκη, το δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, προγραμματική σύμβαση ύψους 1 εκ. ευρώ, χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, για την οδική συντήρηση του δρόμου από Καστέλλι προς Χερσόνησο που θα βελτιώσει με μεγάλο βαθμό την οδική ασφάλεια» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «από την πλευρά μας έχουμε εξασφαλίσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους, γιατί δεν είναι μόνο οι Ευρωπαϊκοί, για να μπορέσουμε σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις ούτως ώστε να έχουμε μια οδική ασφάλεια καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια».

Παράλληλα ο Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης προετοιμάζετε με 70 μελέτες, σε παγκρήτιο επίπεδο, «που θα ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα για να ξεκινήσουμε τη δημοπράτηση έργων που επεκτείνουν την οδική ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Θεωρούμε ότι με χρηματοδοτήσεις τόσο από εθνικούς όσο και από Ευρωπαϊκούς πόρους θα έχουμε τα επόμενα 3 χρόνια ένα πάρα πολύ καλό επαρχιακό οδικό δίκτυο».

Ο δήμαρχος Μινώα-Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης επεσήμανε ότι, «η σημερινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης αφορά ένα δρόμο που για μια δεκαετία περίπου δεν έχει γίνει η παραμικρή συντήρηση με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην προσβασιμότητα για το Καστέλλι.

Με την σημερινή υπογραφή της προγραμματικής ανοίγει η διαδικασία, με την ολοκλήρωση της μελέτης, να έχουμε τον Μάρτιο τη δημοπρασία του έργου» και πρόσθεσε: «Η προσβασιμότητα του συγκεκριμένου δρόμου είναι πολύ κακή με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολλά τροχαία ατυχήματα και κάποια στιγμή θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι εκτός του ΒΟΑΚ υπάρχουν περιφερειακοί επαρχιακοί δρόμοι που και εκεί χρειάζονται βελτιώσεις γιατί και οι πολίτες της ενδοχώρας έχουν δικαίωμα στην ασφαλή πρόσβαση».

Παρόν στην υπογραφή της σύμβασης ήταν και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης ο οποίος ανέφερε ότι «πρόκειται για μια αναγκαία παρέμβαση που αναβαθμίζει την βατότητα και ασφάλεια της διαδρομής. Αφορά μια οδική αρτηρία που έχει μεγάλο κυκλοφοριακό βάρος ιδιαίτερα του Καλοκαιρινούς μήνες. Η ολοκλήρωση της παρέμβασης θα συνεισφέρει επίσης στην ανάπτυξη, καθώς ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, συντομεύει και τους χρόνους μεταφοράς».

Το έργο αφορά σε εργασίες:

-Συντήρηση, βελτίωση υφιστάμενων τεχνικών έργων ή κατασκευή νέων όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη

-Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και αποκατάσταση της ορατότητας σε αρκετά σημεία της οδού ώστε να καταστεί ασφαλής και άνετη η χρήση της.

-Κατασκευή σωληνωτών οχετών για την αποχέτευση και αποστράγγιση της οδού. Η υπερβολική υγρασία στο σώμα του οδοστρώματος λόγω κακής αποστράγγισης και αποχέτευσης έχει προκαλέσει μεγάλες φθορές

-Φρεζάρισμα του υφιστάμενου οδοστρώματος

-Κατασκευή ασφαλτικής συγκολλητικής επάλειψης

-Κατασκευή ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας

-Οδική κάθετη σήμανση

-Βελτίωση της κατάστασης της ασφάλειας του εξοπλισμού παραπλεύρως της οδού όπως είναι τα συστήματα συγκράτησης των οχημάτων

Στην σημερινή υπογραφή παραβρέθηκαν επίσης ο γενικός διευθυντής Υποδομών Γιώργος Παπαδάκης, και η αναπληρώτρια διευθύντρια Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης Κέτη Ιερωνυμάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook