Την δική τους μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Κεφαλονιάς οι οποίοι βρίσκονται ακόμη αντιμέτωποι με τις σοβαρές ζημιές σε βασικές υποδομές του νησιού και φυσικά το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν χάσει τις κατοικίες του και είναι πλέον άστεγοι. Τα περισσότερα προβλήματα στέγασης εντοπίζονται στο Ληξούρι και στην ευρύτερη περιοχή της Παλικής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι άστεγοι από το σεισμό πιθανόν να φτάνουν τους 4.000 και δεδομένης της κακοκαιρίας στο νησί, οι συνθήκες δυσχαιρένουν.

Ωστόσο, άρχισαν σήμερα οι έλεγχοι στο δίκτυο υδροδότησης σε Ληξούρι και Αργοστόλι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα του νερού εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε σπίτια στο Ληξούρι, σε χωριά της Παλλικής και στο Αργοστόλι.

Από τον πρώτο σεισμό και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 3.250 σπίτια και τουλάχιστον 600 έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Αρκετά σπίτια επανελέγχονται για να διαπιστωθεί εάν έχουν υποστεί επιπλέον ζημιές μετά τον δεύτερο ισχυρό σεισμό της Δευτέρας.

Τους ελέγχους διενεργούν 100 μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Εν τω μεταξύ, με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν στηθεί στο Ληξούρι 280 σκηνές ώστε να φιλοξενηθούν πολίτες που είναι άστεγοι.

Στο νησί ξεκίνησαν να καταφθάνουν τα πρώτα κοντέινερ που θα στεγάσουν σχολικές αίθουσες όσων σχολείων έχουν κριθεί ακατάλληλα και θα απαιτηθούν εκτεταμένες εργασίες συντήρησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιείται ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, με σκοπό την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Νωρίτερα, στην Κεφαλονιά κατέφθασαν με C-130 ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι μετέβη στο νησί για να εκφράσει τη συμπαράσταση του κοινοβουλίου στον δοκιμαζόμενο λαό της Κεφαλονιάς, ενώ ο κ. Τσίπρας επιφυλάχθηκε να κάνει δηλώσεις στο τέλος της επίσκεψης, από το Ληξούρι.

«Προέχει η επούλωση των πληγών» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κανονικά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Αργοστολίου – Ληξουρίου

Κανονικά διενεργείται η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου, μέσω επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων ανοιχτού τύπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι χθες τεχνικό κλιμάκιο πραγματοποίησε πλήρη έλεγχο στις λιμενικές εγκαταστάσεις του Ληξουρίου και διαπίστωσε ότι το τμήμα του προβλήτα που εξυπηρετεί την εν λόγω σύνδεση είναι απόλυτα ασφαλές.

Παράλληλα, το υπουργείο αποστέλλει στο νησί υλικό έκτακτης ανάγκης, κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Κεφαλληνίας προς τον γγ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η αποστολή περιλαμβάνει μια σκηνή οκτώ ατόμων, 10 σκηνές πέντε ως έξι ατόμων, 30 υπνόσακους, 30 υποστρώματα, 50 κουβέρτες, δύο αλυσοπρίονα και δύο θαμνοκοπτικά.
Σαχπάζη: Δεν αποκλείεται μεγάλος μετασεισμός

Παράλληλα, στο πεδίο των σεισμολόγων επικρατεί επιφυλακτικότητα καθώς ισχυρές είναι οι εκτιμήσεις ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλος μετασεισμός. Πιο συγκεκριμένα, σε διευκρινίσεις σχετικά με τον σεισμό της Κεφαλονιάς προχώρησε σήμετα η Διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινσττούτου Μαρία Σαχπάζη.

Σε κοινές δηλώσεις της η κυρία Σαχπάζη ανέφερε ότι οι σεισμολόγοι εξετάζουν τον σεισμό που έγινε ως δεύτερο σεισμό στο ρήγμα της Κεφαλονιάς. «Ο σεισμός αυτός έχει τη δική του μετασεισμική ακολουθία» σημείωσε η κυρία Σαχπάζη.

Η ίδια δεν απέκλεισε το γεγονός να υπάρξει μετασεισμός μεγαλύτερος των 4,2 Ρίχτερ ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μέχρι στιγμής στην Κεφαλονιά έχουν γίνει 1.000 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 2 Ρίχτερ και μερικές χιλιάδες άλλοι μικρότεροι των 2 Ρίχτερ.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί καθώς η Κεφαλονιά έχει μεγάλο σεισμογενές ρήγμα και προκλήθηκαν δύο μεγάλοι σεισμοί με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook