“Σήμερα, μετά από πολύμηνες προσπάθειες και εμπόδια που ξεπεράστηκαν, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να υπογράφω τη σύμβαση υλοποίησης του έργου της Κατασκευής του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτού, ενός εμβληματικού έργου για το Δήμο Χανίων που θα συμβάλει στην βελτίωση των παρεχόμενων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας”.

Τα παραπάνω επισήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης σήμερα, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, κατά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία ΕΔΟΚ Α.Ε. για την κατασκευή του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο Δήμο Χανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο.

Πάρτε μια γεύση για το πώς θα είναι το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου μετά την ολοκλήρωσή του

Ο κ. Σκουλάκης τόνισε πως “η υλοποίηση του έργου αυτού υπήρξε μεγάλο στοίχημα για την παρούσα Δημοτική Αρχή αλλά και εμένα προσωπικά, καθώς όπως ενθυμήστε, λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν το 2011, όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου Χανίων και στην ανέγερση – στη θέση του – μιας νέας, σύγχρονης μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μάλιστα με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους”.

“Εμείς όμως το πιστέψαμε, το διεκδικήσαμε επίμονα και καταφέραμε εν τέλει να κάνουμε πράξη και την κατεδάφιση του εγκαταλελειμμένου παλιού νοσοκομείου – που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής όλα αυτά τα χρόνια – και σήμερα να βάζουμε τις υπογραφές για να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του Κέντρου Υγείας εμβαδού 1300 τ.μ. – αλλά και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου αυτού έκτασης 5850 τ.μ.” ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή “μιλάει με το έργο της” κάνοντας σαφές πως τα έργα, που υλοποιούνται για την ανάπτυξη του δήμου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας, δεν γίνονται από μόνα τους ούτε με το «μαγικό ραβδάκι» αλλά είναι αποτέλεσμα σωστού σχεδιασμού, επιμονής και δουλειάς.

“Αυτή τη δουλειά εμείς θα συνεχίσουμε, έξω και πέρα από δυσκολίες και γραφειοκρατικές εμπλοκές. Η κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου Χανίων, 14 χρόνια από τότε που σταμάτησε να λειτουργεί και η ανέγερση στη θέση του ενός σύγχρονου κέντρου υγείας, που θα παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους πολίτες όλου του Δήμου Χανίων είναι η απτή απόδειξη ότι όταν υπάρχει σχέδιο, βούληση και τεκμηριωμένη διεκδίκηση, μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα για τον τόπο μας”, κατέληξε ο Δήμαρχος Χανίων.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος Δημ. Σύμβουλος σε θέματα Υγείας και Δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γεώργιος Αρχοντάκης, επισήμανε ότι “το νέο Κέντρο Υγείας αλλάζει τον υγειονομικό χάρτη των Χανίων, καθώς θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου, μειώνοντας σημαντικά τον όγκο εργασίας, σε επίπεδο τόσο επειγόντων περιστατικών όσο και τακτικών ιατρείων, ενώ και οι ασθενείς θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό, με ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση”. Παράλληλα ο κ. Αρχοντάκης, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες και στα ιατρεία που θα λειτουργούν σ την εν λόγω υγειονομική δομή..

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων, Γεώργιος Μαρακάκης, έκανε λόγο για σημαντική ημέρα για τα Χανιά, η οποία προκύπτει από τη συνάντηση του οραματισμού με την προσπάθεια και τον σωστό προγραμματισμό.

Ο κ. Μαρακάκης εξέφρασε την ευχή να ξεκινήσουν τάχιστα οι εργασίες, καθώς με την ολοκλήρωση τους καλύπτεται ένα πάγιο αίτημα όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής του Παλιού Νοσοκομείου αλλά ολόκληρης της χανιώτικης κοινωνίας ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η περιοχή – με το νε λόγω έργο αναβαθμίζεται και περιβαλλοντικά, καθώς θα υπάρχουν 6 περίπου στρέμματα ελεύθερου χώρου και πρασίνου.

Σημαντικό βήμα στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, το οποίο θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση της περιοχής χαρακτήρισε την κατασκευή του Κέντρου Υγείας αστικού τύπου ο επικεφαλής της αναδόχου εταιρείας του έργου, Ιωάννης Λιοδάκης. “Δεσμευόμαστε ότι θα ανταποκριθούμε στο μέγιστο στις υποχρεώσεις, που αναλαμβάνουμε, τόσο αναφορικά με τον χρόνο εκτέλεσης και αποπεράτωσης των εργασιών όσο και με την ποιότητα της κατασκευής, που θα παραδώσουμε στους Χανιώτες”, τόνισε ο κ. Λιοδάκης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά έργου

• Το έργο με τίτλο “Κατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου αυτού στο Δήμο Χανίων” είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ – και πιο συγκεκριμένα στο Ε.Π. «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013».

• Το έργο έχει προϋπολογισμό μελέτης 2.589.000 € και προϋπολογισμό σύμβασης (μετά τον δημόσιο διαγωνισμό) 1.294.555,78 €.

• Το Κέντρο Υγείας θα έχει εμβαδόν 1.300 τ.μ. Η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου αφορά έκταση 5.850 τ.μ.

• Το νέο κτήριο του ΚΥ θα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα: (α) στο ισόγειο, στο οποίο θα υπάρχουν τα ιατρεία, τα εργαστήρια και τα γραφεία, γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, κοινωνικών υπηρεσιών και διοίκησης και (β) στο υπόγειο, όπου θα υπάρχουν οι αποθήκες και οι λοιποί βοηθητικοί χώροι.

• Για το σχεδιασμό του κτηρίου δόθηκε κατεύθυνση βιοκλιματικής προσέγγισης με την κατασκευή φυτεμένου δώματος στο μεγαλύτερο μέρος του δώματος του κτιρίου.

• Ο περιβάλλων χώρος δεντροφυτεύεται και κατασκευάζεται πεζοδρόμιο κίνησης και υπαίθριοι καθιστικοί, ενώ στον άξονα κίνησης πεζών κατασκευάζεται και ειδική ζώνη όδευσης τυφλών. Όσον αφορά την περιοχή διέλευσης και στάθμευσης αυτοκινήτων, αυτή ασφαλτοστρώνεται και δημιουργούνται θέσεις στάθμευσης για το προσωπικό, τα ασθενοφόρα καθώς και χώρος στάθμευσης επισκεπτών.

• Με το τρίτο υποέργο, που θα ακολουθήσει (π/υ 310.630 €), θα γίνει η προμήθεια του ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, ώστε το έργο να είναι απόλυτα λειτουργικό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook