Η γνώση περί καλής (HDL) και κακής (LDL) χοληστερίνης δεν αποτελεί πια προνόμιο της ιατρικής. Σήμερα ο πολύς κόσμος γνωρίζει ότι όποιος έχει χαμηλές τιμές κακής χοληστερίνης και ψηλές τιμές καλής χοληστερίνης είναι προστατευμένος από την επάρατη αθηρωματική νόσο των αρτηριών που προκαλεί εμφράγματα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια και που σήμερα θεωρείται ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του ανθρώπου, αφού κατατάσσεται ως πρώτη σε συχνότητα αιτία του θανάτου του.

Η καλή χοληστερίνη αντιστρατεύεται τρόπος του λέγειν την κακή χοληστερίνη και έτσι «δεν επιτρέπει» στην κακή χοληστερίνη να εναποτίθεται πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών και να δημιουργεί αθηρωματικές πλάκες που σπάνε και δημιουργούν θρόμβους οι οποίοι φράζουν πλήρως την αρτηρία.

Πρόσφατα μάλιστα οι μεγαλύτερες επιστημονικές καρδιολογικές ενώσεις του κόσμου (AHA και ACC) εκδώσανε κατευθυντήριες οδηγίες βάσει των οποίων όποιος έχει ολική χοληστερίνη άνω των 200 mg ακόμα και φαινομενικά υγιής πρέπει να παίρνει στατίνες, που είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά της υψηλής χοληστερίνης.

Υπερβολή, ενδεχομένως. Το μέλλον θα το δείξει με τις τυχαιοποιημένες μελέτες που θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Ομως, πρόσφατα έρχεται μια μελέτη από το Κλίβελαντ που ταράζει και πάλι τα νερά. Η μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Μedicine» υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα κλάσμα της καλής (HDL) χοληστερίνης που απελευθερώνεται από την αθηρωματική πλάκα και που μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα και το οποίο δεν προστατεύει όπως η κλασική καλή (HDL) χοληστερίνη αλλά αντίθετα είναι αθηρογόνο και συμπεριφέρεται όπως η κακή (LDL) χοληστερίνη.

Η γνώση αυτή μπορεί να δικαιολογήσει ένα άλλο εύρημα που παρατηρήθηκε από τη χρήση ενός φαρμάκου που προκαλούσε αύξηση της καλής χοληστερίνης. Το φάρμακο αυτό το παρασκεύασε μια μεγάλη φαρμακοβιομηχανία και το οποίο όταν χορηγήθηκε σε ασθενείς, αυτοί πράγματι παρουσίασαν αύξηση της καλής (HDL) χοληστερίνης αλλά παράλληλα αυξήθηκαν τα καρδιαγγειακά τους επεισόδια και οι θάνατοι.

Το γεγονός αυτό φάνηκε ιδιαίτερα παράδοξο διότι όλοι περίμεναν ότι με την αύξηση της καλής χοληστερίνης θα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι η καλή χοληστερίνη δεν είναι τόσο καλή όπως κλασικά πιστεύεται. Στην πράξη και εφόσον τα ευρήματα αυτά που αφορούν την καλή χοληστερίνη επιβεβαιωθούν στο μέλλον, μπορεί να υπάρξει φάρμακο αναστολέας που να μπορεί να δεσμεύει το επικίνδυνο κλάσμα της καλής χοληστερίνης, αφήνοντας ελεύθερη την πραγματικά καλή χοληστερίνη, η οποία προστατεύει ουσιαστικά τον άρρωστο.

Αυτήν τη στιγμή πάντως, από πλευράς καθημερινότητας του αρρώστου, η νέα αυτή γνώση περί του κακού κλάσματος της καλής χοληστερίνης δεν μεταβάλλει την ιατρική τακτική όσον αφορά την αντιμετώπιση της υπερχοληστεριναιμίας από πλευράς χορήγησης φαρμάκων ή δίαιτας.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook