Επιμήκυνση ως και 50 χρόνια στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μείωση των επιτοκίων τους και πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω ESM ύψους 15-20 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, η πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια οι ετήσιες δαπάνες για τόκους και χρεολύσια μειώνονται κατά 3,5-4 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση διευκολύνεται δημοσιονομικά και πλέον θα μπορεί να κατευθύνει πόρους σε δημόσιες επενδύσεις για την τόνωση της ανάκαμψης και την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15-20 δισ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο Σόιμπλε δεν αποτελεί επιπλέον δανεισμό και δεν απαιτείται νέα δανειακή σύμβαση, αλλά η επέκταση της παλαιάς, η οποία ούτως ή άλλως λήγει το 2016. Ως προς τα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν για μία τέτοια λύση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι δίνουν έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα της απελευθέρωσης των αγορών.

in.gr από Βήμα της Κυριακής

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook