Συζητήθηκε χθες στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού Χανίων της Ν.Δ. Μανούσου Βολουδάκη προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την πορεία του έργου για την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του Δημοσίου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.

Ο Μ.Βολουδάκης τόνισε στην τοποθέτησή του ότι επείγει η υλοποίηση του έργου, καθώς αυτό οδηγεί σε εξοικονόμηση 150 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε τηλεπικοινωνιακές δαπάνες του δημοσίου, ενώ χρηματοδοτείται με 172 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Πέραν όμως του δημοσιονομικού οφέλους, το έργο είναι απαραίτητο και για την τεχνολογική αναβάθμιση του Δημοσίου, καθώς μόνο με την υλοποίησή του θα είναι εφικτή η ψηφιακή και εξ’αποστάσεως διεκπεραίωση συναλλαγών μεταξύ πολιτών και υπηρεσιών, και υπηρεσιών μεταξύ τους.

Τόνισε δε ο Μ.Βολουδάκης, ότι για να λειτουργήσουν τα δυο βασικά συστήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αυτό της διαχείρισης των σχέσεων του κράτους με τον πολίτη (“CRMS”) και αυτό της δι-υπηρεσιακής συνεργασίας (“EgovNow!”), προϋποθέτουν υψηλού επιπέδου τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις παντού.

Ο Μ.Βολουδάκης αναφέρθηκε και στα γραφειοκρατικά εμπόδια, εγχώρια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δυσχεραίνουν το έργο. Σημείωσε ότι δικαιώθηκε από τα πράγματα η εκτίμηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα τέλη του 2012, ότι η διαδικασία που καθόρισε το Υπουργείο Ανάπτυξης (χρηματοδότης του έργου μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση»), θα οδηγούσε σε καθυστέρηση της τελικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: προσκλήθηκε από ελληνικής πλευράς η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Jaspers” για να αξιολογήσει το έργο, με το σκεπτικό ότι αυτό θα επιτάχυνε τη διαδικασία των εγκρίσεων .

Η ομάδα “Jaspers” ολοκλήρωσε την αξιολόγηση στις αρχές του καλοκαιριού του 2013, κι όμως ως σήμερα, ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο Μ.Βολουδάκης, δε γνωρίζουμε αν έχει δοθεί η τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην απάντησή της, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, αφού αναγνώρισε τη σημασία του έργου, γνωστοποίησε ότι στις 5 Φεβρουαρίου δόθηκε τελικά η έγκριση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έργο. Τόνισε ότι το δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ, παραμένει κεντρικό σημείο της στρατηγικής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενώ ανέφερε ότι ολοκληρώνονται και από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του συστήματος κεντρικής διαχείρισης των τηλεπικοινωνιακών δαπανών . Η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανακοίνωσε κλείνοντας την τοποθέτησή της , ότι ο διαγωνισμός για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ θα προκηρυχθεί εντός των επομένων εβδομάδων.

Δείτε βίντεο από τη συζήτηση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook