Το σχέδιο απόφασης που παρουσιάσθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία είναι «απολύτως απαράδεκτο» για τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Οι ιδέες που μάς διαβιβάσθηκαν είναι απολύτως απαράδεκτες και περιέχουν ένα τελεσίγραφο για την κυβέρνηση» της Συρίας. «Είναι μονομερείς και εκτός πραγματικότητας. Δημιουργείται η εντύπωση ότι επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί το ανθρωπιστικό ζήτημα, όπως και εδώ και λίγο καιρό το ζήτημα των χημικών όπλων, για να βρεθεί ένα πρόσχημα για τη διακοπή της πολιτικής διαδικασίας, για τη διαμόρφωση κατηγοριών κατά της Δαμασκού και για την επιστροφή στο στρατιωτικό σενάριο με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να προσέξει μία όχι λιγότερο σημαντική πτυχή της κρίσης: την άνοδο της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον αλγερινό ομόλογό του Ραμτάν Λαμάμρα στη Μόσχα.
Οι δυτικές χώρες προσπάθησαν χθες να επιτύχουν μία συμφωνία με τη Ρωσία επί σχεδίου απόφασης για την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση του συριακού πληθυσμού στην ανθρωπιστική βοήθεια και κυρίως για την άμεση άρση της πολιορκίας πολλών πόλεων της Συρίας όπου οι άμαχοι έχουν παγιδευθεί στις συγκρούσεις. Στο σχέδιο απόφασης αναφέρονται οι πόλεις Χομς, Νουμπλ και Ζάχρα στην περιοχή του Χαλεπίου, ο παλαιστινιακός καταυλισμός Γιαρμούκ στη Δαμασκό και πολλές κοινότητες της Γούτα, στην περιφέρεια της συριακής πρωτεύουσας.
Η απόφαση δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν προβλέπει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης των διατυπώσεων. Ωστόσο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει μελλοντικά στοχευμένες κυρώσεις κατά των προσώπων που εμποδίζουν την ανθρωπιστική συνδρομή ή διαπράττουν βιαιότητες κατά των αμάχων.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook