Σε τεντωμένο σχοινί προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς η Τρόικα ανησυχεί για τις τράπεζες και εφαρμόζει παρελκυστική πολιτική και για το νέο σύστημα ρύθμισης των “κόκκινων” δανείων.
Η Αθήνα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή για όλα τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, αλλά οι επικεφαλής της οποίας φαίνεται πως δεν έχουν σκοπό να επιστρέψουν πριν τουλάχιστον τα τέλη Φεβρουαρίου – και πάντως μετά το Eurobank της ερχόμενης Δευτέρας- πριν επιτύχουν κατ’ αρχήν συμφωνία με την κυβέρνηση για τα “κόκκινα” δάνεια, το δημοσιονομικό κενό και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ. Παράλληλα, οι δανειστές δεν φαίνεται να κάνουν ούτε βήμα πίσω και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, ζητώντας την επαναφορά του στο τραπέζι.

Τράπεζες

Η Τρόικα δεν έχει πει ακόμα πως αποδέχεται τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς που έχει θέσει μονομερώς σε εφαρμογή η κυβέρνηση, αλλά περιμένει και τι θα αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση για το μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης των δανειοληπτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Για το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύπλευρο παζάρι «εντός των τειχών», καθώς η απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να στηριχθεί σε κοινή συμφωνία όχι μόνο με την Τρόικα αλλά και με τους κυβερνητικούς εταίρους (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), αλλά και με τις τράπεζες που θέλουν να «μαζέψουν» τα κόκκινα δάνεια για να περιορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους. Από την υπόθεση αυτή και το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να βρεθεί μια λύση που θα του επιτρέψει «να βάλει χέρι» και σε ένα μέρος από τα διαθέσιμα του πακέτου στήριξης των τραπεζών, εφόσον με το νέο μοντέλο διακανονισμού των «κόκκινων δανείων» μειώσουν τις επισφάλειες που έχουν.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε πως οι δανειστές «ακόμα συζητούν αλλά δεν έχουν εγκρίνει τις ρυθμίσεις» για τις ρυθμίσεις χρεών προς τις τράπεζες.
«Πονοκέφαλος» θεωρείται όμως και το νέο μόνιμο σύστημα ρύθμισης δανείων. Μέχρι την άλλη εβδομάδα θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που προβλέπεται στον ίδιο νόμο του Δεκεμβρίου για τις ρυθμίσεις δανείων.
Δύο ζητήματα όμως απειλούν να μετατρέψουν και αυτήν την διαπραγμάτευση σε «θρίλερ»: ποιος δανειολήπτης θα χαρακτηρίζεται «συνεργάσιμος» και ποιο θα είναι το ελάχιστο αποδεκτό όριο διαβίωσης.
Ειδικά για το δεύτερο, η παρουσία στη σύσκεψη του κυρίου Βρούτση καταδεικνύει πως εξετάζεται να απαλλάσσονται από τα χρέη όσοι πλήττονται από την ανεργία ή τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Το μέτρο θα συνδέεται και με τα όρια φτώχειας που καθορίζει η Eurostat για τη χώρα μας.
Για το θέμα αυτό, στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον κύριο Κωστή Χατζηδάκη ευρεία κυβενρητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών κ.Στουρνάρα, Δικαιοσύνης κ.Αθανασίου και Εργασίας κ.Βρούτση, στην οποία μετείχαν και επικεφαλής της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών.
Προς το παρόν πάντως εξετάζονται πολλά εναλλακτικά σενάρια και υποδείγματα από άλλες χώρες, όμως πρέπει να επιτευχθεί και πολιτική συμφωνία μεταξύ των πολιτικών εταίρων στην κυβέρνηση. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν φαίνεται να προκρίνεται το μοντέλο της Ιρλανδίας που στηρίζεται σε διαφορετικό δίκαιο (αγγλοσαξωνικό) από εκείνο που ισχύει στην χώρα μας και το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ.

Ζητούν και άλλα μέτρα

Η Τρόικα δεν δείχνει να θέλει να κλείσει κανένα «μέτωπο» παρότι, αφού τα έκαναν όλα «φύλλο και φτερό» στο Γενικό Λογιστήριο επί μία εβδομάδα, ακόμα και για τα δημοσιονομικά που επικύρωσε μεν τα νούμερα που υπολογίζει η κυβέρνηση στο πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώνει για το 2013, δεν έχει απαντήσει ακόμα εάν τελικώς αποδέχεται πως έτσι μπορεί να κλείσει ένα μέρος από το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015 χωρίς επιπλέον μέτρα.
Προϋπόθεση όμως για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές είναι και να συμφωνήσουν στο εύρος των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ. Η Αθήνα αποδέχεται το 80% των μέτρων, όπως πχ τις αλλαγές για τη διάθεση απορρυπαντικών, για τα ξενοδοχεία, για τις μαρίνες ή τον Κανονισμό τροφίμων. Η Τρόικα όμως απαιτεί να αποδεχθεί η κυβέρνηση και αλλαγές σε ζητήματα που συναντούν αντιδράσεις όπως τα φάρμακα, το γάλα ή τα βιβλία.
Η τρόικα μάλιστα πιέζει την κυβέρνηση να προβεί σε ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές από αυτές που προωθεί η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, όπως τόνιζε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν ζητούν μόνο να διατίθενται ελεύθερα τα φάρμακα, αλλά να απελευθερωθεί τελείως το επάγγελμα, ώστε να ανοίγουν φαρμακεία ακόμα και όσοι δεν είναι φαρμακοποιοί, εφόσον έχουν τα κεφάλαια και προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό που έχει τα αντίστοιχα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
newmoney.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook