Στην κοινοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014 – 2017 προς την τρόικα έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας στο in.gr το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο έχει σταλεί εδώ και δέκα ημέρες στην τρόικα, ωστόσο δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο που θα δοθεί στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, το πρακτορείο MNI επικαλούμενο πηγή ανέφερε ότι το τρίτο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014 -2017 έχει δοθεί από την κυβέρνηση προς έγκριση στην τρόικα και με αυτό η Ελλάδα δεσμεύεται για περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ειδικά για τις μόνιμου χαρακτήρα διαθρωτικές αλλαγές που έχει υποδείξει η έκθεση του ΟΟΣΑ και για τις οποίες πιέζει το ΔΝΤ.

Η ίδια πηγή ανέφερε στο πρακτορείο πως η Ελλάδα είναι πιθανό να χάσει την προθεσμία για συμφωνία έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουάριου. Σημείωσε ακόμη πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η αναφορά αυτή ήλθε ως απάντηση κυβερνητικών διαρροών που, όπως είχε γράψει χθες το in.gr, φέρνουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξετάζει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2016 μέσω της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, αλλά και μέσω της δημιουργίας πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Βάσει των σχετικών πληροφοριών, ο σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές επιταχύνεται και πλέον εξετάζεται αυτό να γίνει εντός του Μαΐου. Προσδοκία της κυβέρνησης είναι ότι μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat στις 23 Απριλίου, το Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014 θα δώσει σήμα στις αγορές ότι θα δρομολογηθεί ελάφρυνση της καθαρής παρούσας αξίας του ελληνικού χρέους. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται πως θα διευκόλυνε την έκδοση πενταετούς ομολόγου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ύψους έως 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο ακόμη και κοντά στο 5,5%.

Πρέπει να σημειωθεί πως έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η Deutsche Bank προσδιορίζει σε όρους καθαρής παρούσας αξίας στα 26 δισ. ή στο 14% του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας το 2013 την επίπτωση μιας ενδεχόμενης επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίων των δάνειων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων κυμαίνεται σήμερα Τετάρτη στο 7,52%, ενώ κατά την χθεσινή ημέρα είχε υποχωρήσει έως και το 7,38% που είναι η χαμηλότερη απόδοση από τον Μάιο του 2010.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook