Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου έκανε τους υπολογισμούς για τις χώρες που έχουν συνάψει διμερή δάνεια βάσει των πληροφοριών που μετέδωσε το Bloomberg

Στα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου τις απώλειες των κρατών που έχουν συνάψει διμερή δάνεια με την Ελλάδα, εάν ισχύσει το ενδεχόμενο επέκτασης της διάρκειας των ελληνικών δανείων έως 50 έτη και μείωσης του επιτοκίου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg.

«Η προβλεπόμενη περαιτέρω χαλάρωση των όρων δανεισμού για τα 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ - με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια και μείωση του επιτοκίου στο μηδέν (και ως εκ τούτου χρέωση των δανείων με ύψος επιτοκίου αντίστοιχο με αυτό του Euribor) - θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Ευρωπαίους πιστωτές» αναφέρει το Ifo.

Μάλιστα διευκρινίζει ότι αυτό το ποσό υπολογίζεται ως η ισχύουσα αξία των μειωμένων εσόδων από τους τόκους και από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στη βάση ενός συντελεστή έκπτωσης 1,5%, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο μέσο τόκο ενός γερμανικού δεκαετούς ομολόγου το 2013.

Οι απώλειες για τη Γερμανία

Η Γερμανία, επισημαίνει το Ινστιτούτο, το οποίο, μέσω του επικεφαλής του, καθηγητή Χανς-Βέρνερ Ζιν, έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συμμετέχει σε αυτά τα δάνεια με ποσοστό 29%, άρα το έλλειμμά της ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ, εάν αυτό το έλλειμμα υπολογιζόταν σε αναλογιστική βάση.

Τονίζει δε ότι, σύμφωνα με τα σχέδια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο δανεισμός της χώρας για το 2014 ανέρχεται σε 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

protothema.gr