Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το FBI σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ημέρες πριν την «Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου» προειδοποιώντας τους χρήστες του Διαδικτύου για τους επονομαζόμενους «απατεώνες του έρωτα» που ετοιμάζονται να… κτυπήσουν αύριο. 
Το αμερικανικό Κέντρο Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχθηκε το 2011 περισσότερες από 5.600 καταγγελίες για «ρομαντικές απάτες», στις οποίες οι απατεώνες στοχεύουν συγκεκριμένα μοναχικά άτομα, που αναζητούν συντρόφους μέσω του Ιντερνετ. Κατά μέσο όρο, κάθε θύμα διαδικτυακής απάτης ζημιώνεται 4.187 δολάρια. 
«Τα θύματα πιστεύουν ότι “βγαίνουν” με κάποιον ηθικό και έντιμο. Στην πραγματικότητα, ο διαδικτυακός φίλος ή φίλη είναι συνήθως μέλος εγκληματικής συμμορίας, που ακολουθεί έτοιμο γραπτό σενάριο, αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του FBI.

Οι \”απατεώνες του έρωτα\” δρουν συνήθως ως εξής: Αρχικά , εκφράζουν ενδιαφέρον μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Μπορεί επίσης να αποστείλουν μια φωτογραφία (ψεύτικη βέβαια) κι ένα μίνι βιογραφικό τους για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται. Επί εβδομάδες ή και μήνες ακόμα, θα φροντίσουν να υπάρχει μεταξύ σας επικοινωνία. Μπορεί επίσης να στείλουν λουλούδια ή κάποιο δώρο. Και κάποια στιγμή ο νέος \”φίλος\”- \”φίλη\” θα ζητήσει χρήματα. Ποτέ όμως δεν θα επιδιώξει να συναντηθεί μαζί σου\”. Σύμφωνα με το FBI, οι \”απατεώνες του έρωτα\” συνήθως ζουν στο εξωτερικό. 
\”Ψάχνουν σε chat rooms, ιστοσελίδες γνωριμιών και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αναζητώντας τα θύματά τους. Αν και η μεγαλύτερη ομάδα θυμάτων είναι 40 ετών και πάνω, χωρισμένοι ή χήροι, ανάπηροι και συχνά ηλικιωμένοι, κάθε δημογραφική κατηγορία κινδυνεύει από τέτοιες απάτες», καταλήγει η έκθεση.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook