Το MV Cape Ray και το πλήρωμά του έφθασε στο λιμάνι της Rota στην Ισπανία για μια μάλλον μακρά αναμονή στα πλαίσια της διαδικασίας της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα. 
Μόνο περίπου το 11% των τεράστιων αποθεμάτων χημικών της Συρίας (που είναι ως επί το πλείστον αέριο μουστάρδας και αέριο σαρίν) έχει φύγει απο την χώρα μέχρι στιγμής σύμφωνα με επίσημες πηγές. 

\"\"

(Φωτο απο την αναχώρηση απο την Λατάκεια Νορβηγικού πλοίου φορτωμένου με χημικά)

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ισπανία, ανακοίνωσε οτι το Cape Ray θα παραμείνει στην Ισπανία μέχρι να παραδώσει όλα τα χημικά της όπλα η Συρία. που σύμφωνα με το καθεστώς Άσαντ θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. 
\"\"
Επιπλέον σε δήλωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ισπανία αναφέρονται τα εξής: 
\”Όταν η Συρία έχει ολοκληρώσει την απομάκρυνση των χημικών ουσιών, το MV Cape Ray θα αναχωρήσει απο την Rota και θα προχωρήσει προς το λιμάνι μεταφόρτωσης στην Ιταλία, όπου θα παραλάβει τα χημικά. 




Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εξουδετερώσουν τις χημικές ουσίες στη θάλασσα, σε διεθνή ύδατα, χρησιμοποιώντας την υδρόλυση.




Όλα τα απόβλητα από τη διαδικασία της υδρόλυσης στο MV Cape Ray θα αποθηκευτούν στο σκάφος, μέχρι να καθοριστουν οι κατάλληλες εμπορικές εγκαταστάσεις από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ( OPCW )\”

Επίσης με ιδιαίτερη έμφαση τονίζεται πως \”κανένα υποπροιόν της υδρόλυσης δεν πρόκειται να διαρρεύσει στην θάλασσα ή στον αέρα\”

\"\"

Η στάση του πλοιου στην Rota δεν ειχε προγραμματιστεί . Το Mv Cape Ray αναχώρησε από το Πόρτσμουθ – όπου εφοδιάστηκε με το σύστημα υδρόλυσης για την εξουδετέρωση των χημικών ουσιών – στις 27 Ιανουαρίου με την πρόθεση να πάει κατ \’ευθείαν στο ιταλικό λιμάνι.

\"\"

Το πλήρωμα του πλοίου συμπεριλαμβανει 35 αμαχους όπως και μια ομάδα 63 ειδικών για την καταστροφή των όπλων.

Δείτε εδώ την επίσημη ανακοίνωση απο το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

\"\"

(Με πληροφορίες απο onalert.gr)

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook