Στα σημαντικά οφέλη που θα μπορούσε να αντλήσει η Ελλάδα, αν κατάφερνε να αξιοποιήσει περιουσία που κυριολεκτικά σαπίζει ανεκμετάλλευτη, αναφέρεται το Bloomberg προβάλλοντας ως παράδειγμα το εγκαταλελειμμένο Ελληνικό, το οποίο είναι ένα από τα ολυμπιακά ακίνητα που πρέπει να αξιοποιηθούν αν θέλει η χώρα να φανεί ξανά φιλική σε επενδυτές, όπως επισημαίνεται.

Σχεδόν μια δεκαετία μετά την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που κόστισαν στην Ελλάδα 9 δισ. ευρώ, το Ελληνικό- μια έκταση 6.200 στρεμμάτων, σχεδόν τρεις φορές το μέγεθος του Μονακό- παραμένει μια από τις μεγαλύτερες αναξιοποίητες αστικές εκτάσεις στην Ευρώπη, επισημαίνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι το μόνο που βλέπει κανείς εκεί σήμερα, είναι τα ολυμπιακά έργα που σαπίζουν, παλιά αεροσκάφη, τέρμιναλ και αδέσποτα σκυλιά.

Η δεκαετία σήψης του Ελληνικού, όπως την αποκαλεί το δημοσίευμα, αποδεικνύει περίτρανα το προβληματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του παλιού αεροδρομίου έχουν πέσει στο κενό, λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων, νομικών προβλημάτων και αμφιβολιών των επενδυτών για το μέλλον της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η πώληση του Ελληνικού είναι πιο πιθανή τώρα που η οικονομία της χώρας είναι πιο σταθερή. Η αξιοποίηση της έκτασης θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών με την δημιουργία θέσεων εργασίας και θα αποδείκνυε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Εκτιμάται ότι η αξιοποίηση θα δημιουργήσει πάνω από 40.000 μόνιμες θέσεις εργασίας από την στιγμή που θα ολοκληρωθεί. Επίσης θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 5 δισ. σε επενδύσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία, προσθέτοντας ένα 0,3% ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ταπραντζή, εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ.

«Ακόμη και αν το κράτος αναγκαστεί να πουλήσει σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που έχει κατά νου, τουλάχιστον θα υπάρχει το οικονομικό κίνητρο από μια επένδυση» λέει ο Σπύρος Καπράλος, πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.


ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook