Σειρά μέτρων με στόχο την επίστροφη χρημάτων από το εξωτερικό φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή όσοι διώκονται για παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες», φορολογικές παραβάσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία και υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου θα μπορούν να επιστρέφουν τα χρήματα αυτά και να τύχουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.

Η κυβέρνηση περιμένει περί τα 2,5 δισ. ευρώ να εισπραχτούν από το Δημόσιο μέσα από την επιστροφή καταχρασθέντων ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα εάν τα χρήματα επιστραφούν πριν από την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή, τότε αντί ποινής ισόβιας κάθειρξης, θα επιβάλλεται μόνο φυλάκιση τριών ετών.

Αν η επιστροφή των χρημάτων γίνει μέχρι την πρώτη δίκη, τότε προβλέπεται κάθειρξη έως 7 χρόνια, ενώ η ποινή θα ανεβαίνει στα 10 χρόνια όταν η επιστροφή χρημάτων θα γίνεται μέχρι να αρχίσει η δευτεροβάθμια δίκη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και διαδικασίες ποινικής συνδιαλλαγής εισαγγελέα – κατηγορούμενου για πλημμελήματα και κακουργήματα που επισύρουν ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη με τις περισσότερες περιπτώσεις ποινών να αναμένεται πω θα είναι χρηματική ποινή η οποία θα καταβάλλεται αμέσως.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook