Ανοιχτή κούρσα με τέσσερις επικρατέστερους υποψηφίους στον πρώτο γύρο και σκληρή μονομαχία τη δεύτερη Κυριακή ανάμεσα στον εκλεκτό της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, που θα πάρουν το αρχικό προβάδισμα στην αναμέτρηση για τον Δήμο Αθηναίων, προοιωνίζονται τα στοιχεία της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Alco.
Προτού καν πάρουν θέσεις στην αφετηρία όλοι οι «δρομείς», ο νυν δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης δείχνει να αποκτά πλεονέκτημα για την κάλπη της 18ης Μαΐου, καταλαμβάνοντας την πρωτιά με ποσοστό 18,4% και εκμεταλλευόμενος μάλλον την πολύ χαμηλή αναγνωρισιμότητα του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Ο τελευταίος παραμένει άγνωστος στη μεγάλη πλειοψηφία των Αθηναίων, ακόμη και σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ξεκινώντας, έτσι, με ποσοστό της τάξης του 10,7% στην πρόθεση ψήφου που τον κατατάσσει στην πέμπτη θέση, ελαφρώς πίσω από τον εκλεκτό της Χρυσής Αυγής κ. Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος φτάνει μεν στο 10,8%, αλλά συναντά έντονα αρνητική γνώμη από τρεις στους τέσσερις Αθηναίους, γεγονός που καταρρίπτει τα σχέδια των Χρυσαυγιτών για παρουσία στον δεύτερο γύρο. Η επίδοση που θα έχει την πρώτη Κυριακή ο νεαρός οικονομολόγος που επέλεξε η Κουμουνδούρου για τον πρώτο δήμο της χώρας αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο «κλειδί» για τον επόμενο ένοικο του δημαρχιακού μεγάρου της πρωτεύουσας, αφού τυχόν επικράτησή του έναντι του κ. Καμίνη στην άτυπη μονομαχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς μπορεί να του δώσει δυναμική για τον δεύτερο γύρο και να αντιμετωπίσει σχεδόν στα ίσα όποιον από τους προερχόμενους από τον χώρο της Κεντροδεξιάς βρει απέναντί του τη δεύτερη Κυριακή.

Κοντινή εκκίνηση για Αρη και Νικήτα

Από την έρευνα της Alco, η οποία διεξήχθη το τριήμερο 12-14 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε δηλαδή την επομένη της ανακοίνωσης των δύο υποψηφιοτήτων από τον χώρο της Ν.Δ., προκύπτει ότι ο βουλευτής της Β’ Αθήνας και πρώην υπουργός κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος και ο πρώην δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος επίσης παραμένει βουλευτής του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος, έχουν πολύ κοντινή δημοσκοπική εκκίνηση και ο «γαλάζιος» εμφύλιος που θα εξελιχθεί το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα σκληρός. Ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. κ.Σπηλιωτόπουλος, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης με ποσοστό 13,1%, συσπειρώνει το μεγαλύτερο μέρος των Νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, αποκτώντας έτσι προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας έναντι του «αντάρτη» κ. Κακλαμάνη, ο οποίος παρουσιάζει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στους όμορους κεντροδεξιούς σχηματισμούς και έχει πολύ θετικότερες γνώμες στους οπαδούς των άλλων πολιτικών χώρων. 

Τα «δίδυμα» του δεύτερου γύρου

Σε όλα τα ενδεχόμενα για τη μονομαχία που θα γίνει στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στους δύο που θα προκριθούν την πρώτη Κυριακή, ο νυν δήμαρχος αναδεικνύεται νικητής. Ευκολότερο έργο θα έχει αν αντίπαλός του είναι ο κ. Κακλαμάνης, αφού θα συγκεντρώσει το 42%, έναντι 28% του πρώην δημάρχου, ενώ με άνεση θα επικρατήσει έχοντας απέναντί του και τον κ. Σπηλιωτόπουλο, με 32% έναντι 21%, ή τον κ. Σακελλαρίδη, με 33% έναντι 19%.
Στην περίπτωση, πάντως, που αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο ο τωρινός δήμαρχος, το σκηνικό ανατρέπεται και η αναμέτρηση μετατρέπεται σε ντέρμπι, καθώς ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει την ψαλίδα έναντι των υποψηφίων που προέρχονται από την Κεντροδεξιά. Σε αυτή τη φάση, ο κ. Σπηλιωτόπουλος φαίνεται να προηγείται με 29% του κ. Σακελλαρίδη, εφόσον βρεθούν αντιμέτωποι τη δεύτερη Κυριακή, αλλά το 4% της διαφοράς που εμφανίζεται να έχουν τώρα δίνει πολλές ελπίδες ανατροπής στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει τη διαφορά και να κόψει εκείνος το νήμα. 

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Με το 31% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Alco να δηλώνει ικανοποίηση από το έργο του σημερινού δημάρχου, ο κ. Καμίνης αποκτά καταρχήν πλεονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων του, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς καταλαμβάνει την πρωτιά και στις θετικές γνώμες για το πρόσωπό του που φτάνει στο 36%.
Μειονέκτημα, ωστόσο, για τον ίδιο είναι ότι σχεδόν διπλάσιο ποσοστό -ήτοι το 60% των ερωτηθέντων- έχει αρνητική γνώμη για το έργο του, ενώ η πλειονότητα της κοινής γνώμης έχει επίσης, σε ποσοστό 53%, αρνητική γνώμη για το πρόσωπό του. Στην πρόθεση ψήφου ο κ. Καμίνης είναι πρώτος στους ψηφοφόρους της ΔΗΜ.ΑΡ. με 56% και του ΠΑΣΟΚ με 50%, ενώ συγκεντρώνει το 15% όσων επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ, το 9% των Νεοδημοκρατών, καθώς και το 4% όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ο κ. Καμίνης έχει ποσοστό θετικής γνώμης για το πρόσωπό του της τάξης του 32% (με αρνητική 57%), ενώ μάλλον υψηλή αποδοχή απολαμβάνει μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους θετικές γνώμες ανέρχονται στο 38% (αρνητικές 46%) και τον φέρνουν ως δεύτερη επιλογή μετά τον κ. Σακελλαρίδη.
Στο σύνολο των ψηφοφόρων, ο κ. Κακλαμάνης έρχεται δεύτερος στις θετικές γνώμες με 32%, αρκετά ψηλότερα από τον τρίτο κ. Σπηλιωτόπουλο που φτάνει στο 24%, αλλά ο τελευταίος έχει το πλεονέκτημα στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους με ποσοστό θετικής γνώμης στο 56%, έναντι 50% του πρώην δημάρχου. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. υπερτερεί, καθώς συγκεντρώνει το 41% των Νεοδημοκρατών, το 5% των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το 4% των ψηφοφόρων της ΔΗΜ.ΑΡ. και των ΑΝ.ΕΛ. 
Αντιστοίχως, ο κ. Κακλαμάνης αποσπά 20% των Νεοδημοκρατών, 10% των οπαδών της ΔΗΜ.ΑΡ., 6% από τους ΑΝ.ΕΛ., 5% από το ΠΑΣΟΚ και 3% από όσους έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Σε άγνωστο X της επικείμενης αναμέτρησης αναδεικνύεται ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρουσιάζει τη μικρότερη συσπείρωση από τους έχοντες χρίσματα υποψηφίους, καθώς τον προτιμά μόνον το 37% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί, με τον έναν στους τέσσερις να μην απαντά και ένα ποσοστό της τάξης του 14% να δηλώνει ότι στρέφεται προς την αποχή ή το λευκό.
Ο κ. Σακελλαρίδης παρουσιάζει αξιόλογη -για την παρούσα τουλάχιστον φάση- διείσδυση σε άλλους χώρους, πλην της Νέας Δημοκρατίας, καθώς προτίμηση στο πρόσωπό του δηλώνουν το 9% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και το 4% όσων ψήφισαν ΑΝ.ΕΛ., ΔΗΜ.ΑΡ. και ΚΚΕ.
Το μεγάλο πρόβλημα, που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να μετατραπεί σε αβαντάζ εφόσον το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, είναι για τον εκλεκτό της Κουμουνδούρου η πολύ χαμηλή αναγνωρισιμότητα που παρουσιάζει, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του 52% των ερωτηθέντων που είναι ότι «δεν τον ξέρω τόσο ώστε να κρίνω». Την απάντηση αυτή, μάλιστα, έδωσε το 57% των Νεοδημοκρατών, το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το 45% των ψηφοφόρων του κόμματός του. Το μειονέκτημα της έλλειψης αναγνωρισιμότητας για τον νεότερο των υποψήφιων δημάρχων έχει, πάντως, και άλλη οπτική, αφού, εξ αυτού, παρουσιάζει και το μικρότερο ποσοστό αρνητικών γνωμών απ’ όλους τους ανθυποψηφίους του, με μόλις 30%. 

Οι αρνητικές γνώμες για τον Κασιδιάρη

Με τα δεδομένα που αποτυπώνονται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, εκτός δεύτερου γύρου φαίνεται ότι θα μείνουν τόσο ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής κ. Κασιδιάρης, όσο και ο εκ νέου υποψήφιος με το ΚΚΕ κ. Νίκος Σοφιανός, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε καταταγεί τρίτος με ποσοστό 13,74%, όμως σε αυτή τη φάση συσπειρώνει μεν το 72% των οπαδών του ΚΚΕ αλλά παρουσιάζει χαμηλή διεισδυτικότητα στους άλλους χώρους. Χαμηλή πτήση φαίνεται να κάνει ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος, πάντως, μόλις που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ίσως αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι δηλώνουν έτοιμοι να τον ψηφίσουν μόλις τέσσερις από τους δέκα ψηφοφόρους του κόμματός του. 
Το ίδιο μάλλον ισχύει και για τον κ. Γιώργο Αμυρά, ο οποίος είχε κάνει την έκπληξη των προηγούμενων εκλογών, συγκεντρώνοντας στον πρώτο γύρο ποσοστό 7,37%, ενώ πρόσφατα είχε ακουστεί το όνομά του ως ένα από τα πιθανά που προέκρινε η Ν.Δ. Ειδικά για τον κ. Κασιδιάρη επισημαίνεται αφενός το υψηλό ποσοστό της αρνητικής γνώμης που έχει σε όλους τους άλλους χώρους και φτάνει στο 74% στο σύνολο των ψηφοφόρων (κατανέμεται στο 90% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, στο 79% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και στο 75% των Νεοδημοκρατών). 
Επιπλέον, ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος «χτυπάει ταβάνι» στο εσωκομματικό πεδίο, συσπειρώνοντας το 96% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, προσελκύει πολύ μικρό αριθμό ψηφοφόρων από άλλους σχηματισμούς, που περιορίζεται στο 16% των οπαδών των ΑΝ.ΕΛ., στο 7% των Νεοδημοκρατών και των ψηφοφόρων της ΔΗΜ.ΑΡ. και στο 5% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook