Χωρίς πρωτοβάθμια δημόσια ιατρική περίθαλψη, μένουν απο σήμερα οι πολίτες, όπως καταγγέλουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του κλεισίματος του Οργανισμού.
Απο σήμερα και – για έναν μήνα σύμφωνα με τον Υπ.Υγείας – οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται είτε στα Νοσοκομεία, είτε σε ιδιώτες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, είτε απλά σε ιδιώτες πληρώνοντας κανονικά.
Όμως ο \”ξαφνικός θάνατος\” του ΕΟΠΥΥ έχει και σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η παραμικρή πράξη για την οποία χρειάζεται έγκριση ιατρού ελεκτή, όπως αναρρωτικές άδειες, άδειες εγκυμοσύνης, εγκρίσεις φυσικοθεραπειών κ.α.

\"\"

Σε δηλώσεις του ο τελευταίος διοικητής του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά κ.Σωτήρης Δρούτσος είπε:

\"\"

\”Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για τα πολυιατρεία, ήδη ήρθε η εγκύκλιος απο την Παρασκευή, το αργότερο μέχρι σήμερα το απόγευμα. Ο νόμος δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και αυτή η διαδικασία μπορεί να χαρακτηριστεί ως παράνομη, αλλά εκ της θέσης μου δεν μπορώ να μην εφαρμόσω εγκύκλιο του πολιτικού μου προιστάμενου.
Δυστυχώς είναι τέλος εποχής για την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ασφαλισμένων. Εκχωρείται με βάση εντολές της τρόικας ή της κυβέρνησης στους ιδιώτες.\”
Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους του ΕΟΠΠΥ \”εφόσον εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε, όταν ξανανοίξει, το διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό θα επανέλθει, αλλά οι γιατροί εαν θέλουμε να στελεχώσουμε το καινούργιο μόρφωμα της πρωτοβάθμιας υγείας, καλούμαστε να κλείσουμε τα ιατρεία μας.\”
Σε ότι αφορά στους ασφαλισμένους ο κ.Δρούτσος είπε: \”Για όσο διάστημα είναι κλειστός ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να απευθύνονται σε ιδιώτες ή στο νοσοκομείο. Ο νόμος που ψηφίστηκε είναι ένα άδειο κουτί, θέλει καμιά 25αρία αποφάσεις και εγκυκλίους.
Επιπλέον το διοικητικό κομμάτι έμεινε ξεκρέμαστο, καθώς δεν υπάρχουν επιτροπές, δεν μπορεί να υπογραφούν ότι γινόταν απο ελεγκτές και άλλα…\”

\"\"

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ συμμετείχαν πολλοί φορείς και πολίτες καθώς επίσης και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, που τόνισαν πως ενώ συζητείτο να μειωθεί ο όγκος δουλειάς στα Νοσοκομεία για την Πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας, τώρα γίνεται ακριβώς το αντίθετο.

Υπο κατάληψη το κτίριο στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ απο νωρίς το πρωί συνδικαλιστές κατέλαβαν συμβολικά το κτίριο του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο, όπου στεγάζεται και το πολυιατρείο του ΕΟΠΥΥ.

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζουν την παράδοση των κλειδιών του κτιρίου στο Ηράκλειο στην Περιφερειακή Διεύθυνση, όπως τόνισαν και στη συνάντησή τους με το διευθυντή της Νομαρχιακής Μονάδας του ΕΟΠΥΥ Κώστα Τερζάκη.

Μάλιστα τονίζουν ότι αφού δεν έχει δημοσιευθεί ο νέος νόμος ή όποια άλλη απόφαση στο ΦΕΚ, η κίνηση είναι παράνομη, και θα προσφύγουν στην Δικαιοσύνη.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook