Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι δέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του ανέθεσε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, κατά την συνάντησή τους η διάρκεια της οποίας έφθασε τα 90'.

«Θα χρησιμοποιήσω όλη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό μου», δήλωσε ο Ρέντσι, εξερχόμενος από την συνάντηση με τον Ναπολιτάνο, ενώ, παράλληλα, πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί ένα κάπως μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο από ό,τι πίστευε αρχικά, λίγες ημέρες πριν παρουσιάσει τον κατάλογο με τα ονόματα των υπουργών».

Ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας και εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας πρόκειται να ξεκινήσει αύριο συναντήσεις με τα κόμματα που έχουν εκφράσει την βούληση να τον στηρίξουν: την «Επιλογή Πολιτών», την «Χριστιανοδημοκρατική Ένωση» και την «Νέα Κεντροδεξιά».

Ο Ρέντσι τόνισε ότι η κύρια προτεραιότητά του θα είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, μαζί με τις συνταγματικές τροποποιήσεις και την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που αναμένει να προωθήσει μέσα σε μερικούς μήνες. Το χρονοδιάγραμμά του προβλέπει την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και των πολιτικών θεσμών ως τα τέλη του Φεβρουαρίου, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ως τα τέλη του Μαρτίου, την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης τον Απρίλιο και την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος τον Μάιο.

Ο Ρέντσι καλείται να συγκροτήσει μια ομοιογενή ομάδα υπουργών και να εξασφαλίσει μια αρραγή πλειοψηφία στην βουλή και την γερουσία, που θα του επιτρέψουν να κυβερνήσει ως το 2018, όπως επιθυμεί – μένει να αποδειχθεί εάν θα καταφέρει. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει την πιθανή σύνθεση της κυβέρνησής του. «Η προσοχή μας δίνεται στο περιεχόμενο και όχι σε άλλα θέματα», είπε αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθήσει.

zougla.gr