Φαστ τρακ στις αδειοδοτήσεις όλων των επιχειρήσεων φέρνει νόμος-πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης που βάζει σαν στόχο την αυθημερόν έναρξη λειτουργίας μικρών επαγγελματικών εργαστηρίων καθώς και μεγάλων μεταποιήσεων.

Με μία υπεύθυνη δήλωση στο πόρταλ του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και μία επίσκεψη στην Εφορία οι επιχειρηματίες θα μπορούν να βάζουν μπροστά τις μηχανές παραγωγής.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη έκανε λόγο για «αναπτυξιακή μεταρρύθμιση» και φέροντας ως παράδειγμα τόσο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όσο και τις άλλες θεσμικές πρωτοβουλίες (επενδυτικός νόμος, νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς και νομοσχέδιο για την εξωστρέφεια) σημείωσε πως «η επιστροφή στην ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας γίνεται με έργα και όχι με ευχές».

Ο κ. Χατζηδάκης, παρόντων και των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη, παρουσίασε το νομοσχέδιο των 70 σελίδων με επτά κεφάλαια και 36 άρθρα.

Οι διατάξεις του περιγράφουν με σαφήνεια τους νέους κανόνες αδειοδότησης αλλά κι ελέγχου των επιχειρήσεων. Εντούτοις λόγω της συναρμοδιότητας οκτώ υπουργείων, η λειτουργία του νόμου εναπόκειται σε 21 κοινές ή απλές υπουργικές αποφάσεις καθώς και σε προεδρικά διατάγματα.

Πάντως, όπως έκανε γνωστό κι ο πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη Απριλίου, ενώ στο τέλος του χρόνου θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία των αδειοδοτήσεων, από ένα συνοικιακό κατάστημα μέχρι μία μεταποιητική μονάδα επεξεργασίας τροφίμων.

Με το νέο πλαίσιο, λοιπόν, για την πλειονότητα των περιπτώσεων, θα αρκεί απλή δήλωση που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ και το ΓΕΜΗ.

Το δεύτερο στάδιο αφορά περιπτώσεις δραστηριοτήτων για τις οποίες θα απαιτείται βεβαίωση συμμόρφωσης προς τις προδιαγραφές που θα ισχύουν για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το τρίτο στάδιο αφορά πιο σύνθετες περιπτώσεις αδειοδοτήσεων, π.χ. φαρμακοβιομηχανία. Θα χρειάζεται άδεια από τις Αρχές αλλά πολλές εγκρίσεις θα αντικατασταθούν από υπεύθυνες δηλώσεις και πιστοποιήσεις τρίτων. Οι εξαιρέσεις θα καθοριστούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Για μία επιχείρηση μέσης και υψηλής όχλησης, σήμερα, απαιτούνται 21 διαδικαστικά βήματα, με το νέο σύστημα απομένουν μόλις επτά.

Η δεύτερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η μετάθεση των ελέγχων από το στάδιο παροχής της άδειας στο λειτουργίας της. Για παράδειγμα ο ελεγκτής δεν θα εξετάζει στα χαρτιά θεωρητικά τις προδιαγραφές μιας πρέσας για τον θόρυβο που παράγει αλλά θα το κάνει στην πράξη. Επίσης για την αντικειμενικότητα των ελέγχων θα καθοριστούν από κάθε υπουργείο συγκεκριμένα πρότυπα ή προδιαγραφές.

Η τρίτη αλλαγή που έρχεται έχει να κάνει με τη διεξαγωγή των ελέγχων. Θα τους κάνουν πιστοποιημένοι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με βάση τα συγκεκριμένα πρότυπα προδιαγραφών, οργάνωσης και λειτουργίας.

Η τέταρτη αλλαγή είναι η δημιουργία ενός κεντρικού, ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας. Μέσα από ένα portal, για την ακρίβεια το ΓΕΜΗ, ο επιχειρηματίας θα μπορεί να αναζητά τα δικαιολογητικά, να ανεβάζει στο σύστημα τις υπεύθυνες δηλώσεις και η αρμόδια αρχή να προχωρά σε ανάλογες ενέργειες.

Κριτική ασκεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης επισημαίνοντας τον κίνδυνο αύξησης του κόστους εισόδου νέων επιχειρήσεων στην αγορά λόγω της ανάθεσης σε ιδιώτες των κανόνων λειτουργίας τους.

ethnos.gr/Χρήστος Κολωνάς

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook