Μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο οι Ελβετοί είπαν ότι θέλουν όρια στους μετανάστες, που μπαίνουν στη χώρα από την ΕΕ, πάσης φύσεως αντισυστημικοί, δεξιοί και αριστεροί σε όλο το φάσμα του εθνικο-λαϊκισμού, χαιρετίζουν την ελβετική ετυμηγορία σαν λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για την ΕΕ.

Το περιοδικό Spiegel ανταπαντά με ένα δημοσίευμα στο οποίο αναφέρει πως «ο ελβετικός ιός της ξενοφοβίας εξαπλώνεται στην ΕΕ τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές στις οποίες η μετανάστευση θα είναι τεράστιο θέμα».

Η αντίδραση Ολλανδίας – Γαλλίας

«Φανταστικό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο Γκερτ Βίλντερς, της ολλανδικής ακροδεξιάς. Τα ίδια και η Μαρίν Λε Πεν: «Η ελβετική νίκη θα ενισχύσει τη βούληση του γαλλικού λαού να σταματήσει την μαζική μετανάστευση», είπε η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου.

Δημοψήφισμα και στη Γερμανία

Στην Γερμανία, όπου ο ευρω-σκεπτικισμός είναι πολύ πιο αδύναμος, το νέο κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία», που θέλει επιστροφή στο μάρκο, ζήτησε επίσης δημοψήφισμα για τη μετανάστευση. Όπως και ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, στην Αυστρία. «Ακόμη και πολιτικοί που θεωρούνται μετριοπαθείς, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, απαίτησαν ποσοστώσεις. Στη Γερμανία, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 48% θα υποστήριζε μια παρόμοια πολιτική περιορισμού του αριθμού των μεταναστών», τονίζει το Spiegel.

Η στάση των Βρυξελλών

«Ειδικότερα, όμως, οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι ο ελβετικός ιός θα μπορούσε να μολύνει την Βρετανία. Πολλοί στη Βρετανία είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος – και κανείς δεν είναι περισσότερο ικανοποιημένος από τον Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του κόμματος UKIP. Το κόμμα θέλει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και βρίσκεται σήμερα γύρω στο 20% στις δημοσκοπήσεις», τονίζει το γερμανικό περιοδικό.
«Μόλις τρεις μήνες πριν από τις ευρω-εκλογές του Μαΐου, το διακύβευμα είναι ακόμη υψηλότερο. Τα ποσοστά ακροδεξιών λαϊκίστικων κομμάτων έχουν σπάσει ρεκόρ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μια ένδειξη ότι οι αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις που εξαπέλυσε η κρίση δεν έχουν διαλυθεί. Καθώς η κρίση συνεχίζεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν φτάσει να πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι μάλλον απειλή για την ευημερία τους», προσθέτει το Spiegel.
«Έλληνες, Ιταλοί και Γάλλοι κατηγορούν την οικονομική πολιτική που τους υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες για τις δυσκολίες τους. Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί και άλλοι βόρειοι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι θα αναγκαστούν τελικά να πληρώσουν πάλι για τις χώρες στον νότο της ΕΕ. Αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «μεταρρύθμιση» και οι άλλοι το αποκαλούν «λιτότητα» έχει μπει σφήνα μεταξύ των Ευρωπαίων, και τους διχάζει. Και τώρα, το θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων κυριαρχεί σε ολόκληρη την ΕΕ, επειδή πολλοί ανησυχούν ότι μπορεί να μείνουν έξω από την αγορά εργασίας», καταλήγει το Spiegel.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook