Εκτός των φυλακών θα βρεθούν άμεσα όσοι εκτίουν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης έως δέκα χρόνια και πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, ημιπληγία, παραπληγία, ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς ή νεφρού ή έχουν καρκίνο ή είναι οροθετικοί. 

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου θα καταθέτει σήμερα στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία απολύονται κατάδικοι που εκτίουν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης έως δέκα χρόνια και πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, ημιπληγία, παραπληγία, ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς ή νεφρού ή έχουν καρκίνο ή είναι οροθετικοί.

Προϋπόθεση για την απόλυση είναι οι κρατούμενοι να έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους. 
Επίσης, απολύονται οι κρατούμενες μητέρες που έχουν μαζί τους τα ανήλικα τέκνα τους, εφόσον και αυτές έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.

Τα νοσήματα θα πρέπει να προκύπτουν από έγγραφα δημόσιου θεραπευτικού ιδρύματος, ενώ από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση εξαιρούνται οι καταδικασμένοι για τρομοκρατία, παιδεραστία, οργανωμένο έγκλημα και οι καταχραστές του δημοσίου.

Η ρύθμιση καταλαμβάνει λιγότερα από 100 άτομα και σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, η επίμαχη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία για λόγους υγείας των κρατουμένων, καθώς και για λόγους ανθρωπιστικούς.

protothema.gr