Ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Ηρακλείου Νίκος Γιαλιτάκης, ο Δ/ντής του 2ο Δημοτικού Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού Κωνσταντίνος Θεοφάνους, η Συντονίστρια και Προωθητήρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Τζένη Ψαλτάκη, η Κατερίνα Λαμπρίδου, διοικητικός μέλη της Παιδαγωγικής ομάδας ενηλίκων του ευρωπαϊκού προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων-Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig με θέμα «Πώς να γίνεις παππούς ή γιαγιά» συμμετείχαν στην Bangor της Β. Ιρλανδίας στο South Eastern Regional College (SERC) στη δεύτερη συνάντηση μεταξύ οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρουσιάστηκαν 15’ ταινίες- κόμικ από τις εταιρικές χώρες καθώς και τα αποτελέσματα του αρχικού ερωτηματολογίου που δόθηκαν στις ομάδες των ενηλίκων.

Από πλευράς της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης παρουσιάστηκε μια ταινία με θέμα «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος:Το ταξίδι στο φως», τελικό προϊόν της συνεργασίας της ομάδας των ενηλίκων και μαθητών της Ε’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με αφορμή τον εορτασμό των 400 χρόνων από το θάνατο του γνωστού ζωγράφου. Στο τέλος πρόσφεραν αφίσες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, DVD της Κρήτης ενώ γεύτηκαν βιολογικές σταφίδες και καλιτσούνια.

Στη συνέχεια ακολούθησε βιντεοπροβολή της περιοχής του Bartin της Τουρκίας, όπου παρουσιάστηκαν παραδόσεις, ήθη και έθιμα της τοπικής κοινωνίας για να κατανοήσουν καλύτερα οι συμμετέχοντες στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς που πρόκειται να γνωρίσουν στην επόμενη συνάντηση στην Τουρκία.

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση μέσα από την οποία οι συμμετέχοντες έθεσαν δράσεις των επόμενων μηνών που θα πραγματοποιηθούν και στις 6 εταιρικές χώρες και θα παρουσιαστούν στην επόμενη διακρατική συνάντηση τον επόμενο Ιούνιο στο Bartin της Τουρκίας.

Ειδικότερα η ομάδα της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κρήτης ορίστηκε να έχει την ευθύνη της κατασκευής ενός ηλεκτρονικού συνταγολογίου (στα αγγλικά, πολωνικά, γαλλικά, ισπανικά, τούρκικα και ελληνικά,) που θα περιλαμβάνει τοπικές συνταγές όλων των εταιρικών χωρών, με αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, συνταγές που θα αναλάβουν να στέλνουν ηλεκτρονικά οι εμπλεκόμενοι ενήλικες όλων των χωρών στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Εξάλλου μέσα από τα μαθήματα Πληροφορικής και Αγγλικών που ξεκίνησαν σε όλες τις χώρες οι συμμετέχοντες ενήλικες ηλικίας πάνω από 50 χρόνων, θα αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες για να μπορέσουν στη συνέχεια να αποστέλλουν ηλεκτρονικά και στα αγγλικά αγαπημένες συνταγές με ορεκτικά, κύρια πιάτα και γλυκίσματα του τόπου τους.

Το επόμενο τρίμηνο από πλευράς Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κρήτης θα οργανωθούν παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού και αθλητικές δραστηριότητες, όπως περπάτημα σε φαράγγια και κολύμβηση, ενώ θα ετοιμαστεί σχετικό ερωτηματολόγιο για να κατατεθούν τα ενδιαφέροντα των ενηλίκων σχετικά με τον αθλητισμό.

Ας μην ξεχνάμε πως το 2013 ήταν το έτος του ενεργού πολίτη και μέσα από ποικίλες δραστηριότητες θα παρακινηθούν οι ενήλικες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Θα μάθουν και θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν σε μια ξένη γλώσσα, να χρησιμοποιήσουν πολυμέσα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να επικοινωνήσουν με τους ευρωπαίους φίλους τους. Το έργο υποστηρίζει τους άνεργους ενήλικες, ιδίως εκείνων 50 +, με ή χωρίς τη βασική εκπαίδευση, και τους βοηθά να γίνουν ενεργοί και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 11:00 π.μ. θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Καστελάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στους εμπλεκόμενους συγγενείς και φίλους των μαθητών του 2ου Δημοτικού Ν. Αλικαρνασσού και των ενηλίκων καθώς στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος και στην ευρύτερη κοινωνία του Ηρακλείου η ταινία «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος:Το ταξίδι στο φως» στα ελληνικά και στα αγγλικά καθώς και οι ταινίες των εταιρικών χωρών, ενώ θα κοπεί και η βασιλόπιτά τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook