Υλικά

• 750 γρ. αλεύρι δυνατό
• 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο τύπου Μ
• 40 γρ. νωπή μαγιά
• 3 γρ. αλάτι ψιλό
• 15 γρ. τσικουδιά
• 50 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• 720 γρ. νερό
• 250 γρ. μαύρες ελιές, απυρήνωτες και κομμένες σε ροδέλες
• 100 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
• 1 κ. σούπας δενδρολίβανο
Για το φορμάρισμα
• Ζαχαρόνερο
• Σουσάμι
• 1 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε πάγκο εργασίας, βάζουμε τα 2 άλευρα κοσκινισμένα. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και την τσικουδιά. Ξεκινάμε το ζύμωμα με αργές και σταθερές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το κρεμμυδάκι συνεχίζοντας το ζύμωμα. Τέλος βάζουμε τις ελιές. Κόβουμε το ζυμάρι σε 5 επιμέρους κομμάτια των 500 γρ. περίπου. Τα στρογγυλοποιούμε και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.

Κατόπιν τα «πατάμε» με τα δάκτυλα, δίνοντας στη ζύμη ωοειδές σχήμα. Βρέχουμε την επιφάνεια με λίγο ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε τις λαγάνες κατά μέρος, για άλλα 15 λεπτά. Τέλος, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο (1 κ. σούπας) και πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 220ο C για 35 λεπτά περίπου.