Υλικά

• 400 γρ. αλεύρι σίτου
• 400 γρ. αλεύρι κρίθινο
• 200 γρ. αλεύρι βρώμης
• 20 γρ. νωπή μαγιά
• 50 γρ. ζάχαρη
• 15 γρ. αλάτι ψιλό
• 500-550 ml. κρύο νερό
• 70 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• 30 γρ. γλυκάνισο

Εκτέλεση

Αναπιάνουμε τη μαγιά με νερό και λίγο αλεύρι (σίτου) και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ενας πηχτός χυλός. Αφήνουμε το προζύμι για 2 ώρες τουλάχιστον, σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας για το τέλος του ζυμώματος το ελαιόλαδο. Κατόπιν, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά της ώρας.

Το πλάθουμε και το τοποθετούμε σε λαδωμένες λαμαρίνες ή ταψάκια. Το αφήνουμε εκ νέου να «ανέβει» και τέλος ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία στους 160ο C.

Μόλις κρυώσουν λίγο τα παξιμάδια, τα κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και συνεχίζουμε το ψήσιμο, πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να στεγνώσουν καλά.