\”Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 23/02/2014, η διαδικασία συγκρότησης της εναλλακτικής, στις ήδη υφιστάμενες, Δημοτικής Κίνησης στο Δήμο Γόρτυνας, μετά και την τελευταία λαϊκή συνέλευση στους Αγίους Δέκα\” σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. 
\”Μέσα από μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιοχής διαδικασία και μια σειρά λαϊκών συνελεύσεων σε Ασήμι, Αγία Βαρβάρα και Γέργερη, καθώς και επισκέψεων σε κεφαλοχώρια του Δήμου, η καταληκτική λαϊκή συνέλευση στους Αγίους Δέκα ομόφωνα ενέκρινε το όνομα «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για μια ΑΛΛΗ ΓΟΡΤΥΝΑ» και υπερψήφισε την παρακάτω διακήρυξη: 
«Συνεχίζεται και φουντώνει σταδιακά η συζήτηση γύρω από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Δυστυχώς όμως η συζήτηση αυτή δεν περιστρέφεται γύρω από τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης αλλά επικεντρώνεται στα πρόσωπα. Επαναλαμβάνεται απ’ ότι φαίνεται για μια ακόμη φορά το ίδιο απολιτικό σκηνικό. Το σκηνικό που επιχειρεί να συνηθίσει τους δημότες στην αντίληψη ότι οι ίδιοι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να ψηφίζουν κάθε 5 χρόνια και τα υπόλοιπα τα αναθέτουν στους άλλους.
Η σημερινή πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 2010 όταν έγιναν οι προηγούμενες εκλογές. Η αντιμετώπιση της σημερινής ζοφερής μνημονιακής πραγματικότητας δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τις παλιές μεθόδους. Η επιτυχής αντιμετώπιση της μιζέριας των μνημονίων στην κοινωνία και την αυτοδιοίκηση προϋποθέτει την πλατιά και ενεργή λαϊκή συμμετοχή. 
Δημιουργούμε μια δημοτική κίνηση που να έχει πολιτική (όχι κομματική) τοποθέτηση για τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα και την αυτοδιοίκηση. 
Η χώρα πολλά χρόνια βαδίζει σε λάθος δρόμο. Τα κόμματα που κυβέρνησαν συνεπικουρούμενα από τα κυρίαρχα συμφέροντα καλλιέργησαν στον κόσμο το καταναλωτικό πρότυπο ζωής και την αδιαφορία για το κοινό καλό. Χρέωσαν υπερβολικά τη χώρα διαμοιράζοντας τα κεφάλαια σε ελληνικά και ξένα συμφέροντα πετώντας ψιχία στον ελληνικό λαό. 
Ενώ έβλεπαν ότι οι δομές τους κράτους ήταν αντιπαραγωγικές και σε αρκετούς χώρους υπήρχε διαφθορά δεν έκαναν το παραμικρό να το διορθώσουν. Η κατάσταση χειροτέρεψε απότομα από το 2010 εξαιτίας της επιλογής να υποταχθούμε στις ορέξεις της τρόικας. Η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη, τα λαϊκά εισοδήματα συρρικνώθηκαν πάρα πολύ και η δημοκρατική λειτουργία του κράτους αποτελεί παρελθόν..
Το 2010 ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης» που δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην ήδη προβληματική αυτοδιοίκηση. Για την πρωτοβάθμια:
• Απομάκρυνε τις δημοτικές αρχές από τους δημότες (πολύ μεγάλοι σε έκταση δήμοι).
• Μετέφερε πολλές αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να μεταφέρει τους αντίστοιχους πόρους με αποτέλεσμα οι δήμοι να αδυνατούν να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις τους.
• Μετέτρεψε τους δήμους σε μια γραφειοκρατική, φοροεισπρακτική και διοικητική μηχανή που καλείται να γίνει το μακρύ χέρι του αυταρχικού κράτους που μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να ονομαστεί αυτοδιοίκηση.
• Η κυβέρνηση εκτός από τα παραπάνω κάνει συνεχώς περιστολές στους νομοθετημένους πόρους με αποτέλεσμα να αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους για κοινωνική πρόνοια – παραγωγικά έργα – πολιτισμό και άλλα.
• Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τους δήμους με το κατάλληλο προσωπικό και να τους βοηθήσει να αναδιοργανώσουν τις υπηρεσίες τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κάνει το αντίθετο, έχει αρχίσει τις απολύσεις και θα τις συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση.
Τελευταία η αυτοδιοίκηση συκοφαντείται από το ίδιο το κράτος θεωρώντας τη υπεύθυνη για όλες τις κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας. 
Αυτό σηματοδοτεί το φόβο (αυτών που αποτελούν το κράτος) για την πιθανότητα της κοινωνικής και δημοκρατικής κινητοποίησης των πολιτών οι οποίοι μέσα από θεσμούς άμεσης εκπροσώπησης θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τις επιλογές των κυβερνώντων και να θέσουν νέες βάσεις ουσιαστικής αναδιοργάνωσης της κοινωνίας. 
Εμείς είμαστε αντίθετοι με όλα τα παραπάνω και αντιπαλεύουμε ενεργά την πολιτική αυτή.
Στόχος μας είναι η ενεργητική συμμετοχή των πολιτών σε μία ευρεία κοινωνική συμμαχία ικανή να αναδείξει τα προβλήματα της περιοχής μας, να προτείνει και να υλοποιήσει λύσεις. Να διαμορφώσει τις προοπτικές της αναγέννησης των τοπικών κοινωνιών και τις ελπίδας για μια νέα πορεία προς το μέλλον. 
Δημιουργούμε μια δημοτική παράταξη:
• Που θα αποτελείται από πρόσωπα τα οποία θα συμφωνούν στα παραπάνω και θα διακρίνονται για την εντιμότητα και την εργατικότητά τους και όχι από την ικανότητα να μαζεύουν ψήφους.
• Που δεν θα κινείται γύρω από ένα πρόσωπο αλλά θα συγκεντρώνονται τα μέλη της, θα συζητούν και θα αποφασίζουν για την πολιτική στο δήμο, για τον επικεφαλής της παράταξης και για τα υπόλοιπα πρόσωπα που θα παίζουν κυρίαρχο ρόλο στα δημοτικά πράγματα.
• Πιστεύουμε ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος και οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν χρήματα, υποσχέσεις, εκβιασμούς, οικογενειακές σχέσεις κ.α. για την εκλογή τους.
Ο Δήμος μας βρίσκεται σε μια ευλογημένη από τη φύση και την ιστορία περιοχή, έχει εύφορη γεωργική γη, βουνά κατάλληλα για βοσκότοπους και τουρισμό, καταπληκτικές παραλίες και μια πλούσια ιστορία που αποτυπώνεται και σε αρχαιολογικούς χώρους. 
Ο Δήμος έχει εργατικούς, φιλότιμους και υπερήφανους κατοίκους που στη συντριπτική πλειοψηφία δεν βαρύνονται με παραβατική συμπεριφορά.
Πρέπει με κατάλληλη πολιτική και χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής να ξεπεράσουμε τα οικονομικά αδιέξοδα του Δήμου μας που τον έχουν οδηγήσει οι κυβερνητικές πολιτικές και οι πολιτικές των περισσότερων Δημοτικών (Καποδιστριακών και Καλλικρατικών) Αρχών και να οδηγήσουμε το Δήμο μας σε μια νέα πορεία που να μπορεί να βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων των δημοτών και να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.»
Επίσης, αναφορικά με το ζήτημα της εκλογής του επικεφαλής της κίνησης, οι προτάσεις της λαϊκής συνέλευσης αφορούσαν τους: Κωστή Μανιδάκη, Δημήτρη Ψιμόπουλο, Γιάννη Αθανασάκη και Μιχάλη Παπαδάκη. Οι τρεις πρώτοι εξηγώντας με τις τοποθετήσεις τους την βούλησή τους να προσφέρουν στην κίνηση με άλλους ρόλους, προέκριναν τον Μιχάλη Παπαδάκη ως επικεφαλής, ο οποίος και αποδέχτηκε την εκλογή του.
Τέλος, συμφωνήθηκε πως οι αποφάσεις στο σύνολό τους για τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα και οποιοδήποτε άλλο ζήτημα σχετίζεται με το ρόλο και τη λειτουργία της Δημοτικής Κίνησης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για μια ΑΛΛΗ ΓΟΡΤΥΝΑ» δεν θα λαμβάνονται από τον επικεφαλής ή μια κλειστή ομάδα στελεχών αλλά με διαφάνεια από ένα διευρυμένο συντονιστικό όργανο, των οποίων τα ονόματα θα ανακοινωθούν σε προσεχή ενημέρωση.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook