Τον κίνδυνο για τους λαούς από την καταστροφή χημικών όπλων στη Μεσόγειο επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας και Μπάμπης Αγγουράκης, με επιστολή τους στην Catherine Ashton, ύπατη εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας και τον Janez Potočnik, επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καταγγέλλουν την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της για την επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων από τη Συρία στη Μεσόγειο, που απειλεί τους λαούς και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές επισήμαναν τα εξής:

«Πάρα τις έντονες και επανειλημμένες καταγγελίες για το ενδεχόμενο καταστροφής χημικών οπλών από τη Συρία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ιταλίας και της Κρήτης τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγνοούν προκλητικά τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες. Αντί η ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποφυγή κάθε σχετικής πράξης, προσπαθεί με αόριστες δηλώσεις το Φλεβάρη 2014, τόσο του υπουργού όσο και του υφυπουργού Εξωτερικών, να παρακάμψει την ουσία και να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Συγκεκριμένα δηλώθηκε ότι τα χημικά θα αδρανοποιηθούν εν πλω σε πλοίο του αμερικανικού ναυτικού (με τη μέθοδο της υδρόλυσης) και στη συνέχεα θα μεταφερθούν ενδεχόμενα στη Γερμανία. Με δήλωσή της το Γενάρη 2014 η υφυπουργός Άμυνας μιλούσε για καταστροφή εν πλω στο ίδιο αμερικανικό πλοίο και με την ίδια μέθοδο μέχρι την 31.03.2014. Και στη μια και στην άλλη, όμως, περίπτωση είναι γνωστό ότι η μέθοδος αυτή, που δημιουργεί και μια σημαντική ποσότητα επικίνδυνων υγρών καταλοίπων, δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί μέχρι σήμερα εν πλω, συνεπώς και από αυτή τη σκοπιά είναι, επίσης, ιδιαίτερα προβληματική.

Πιο συγκεκριμένα, στο μείζον αυτό πρόβλημα η ελληνική κυβέρνηση αντί να παρέμβει ενεργά, αρκείται να δηλώσει στη Βουλή (3.2.14) μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών: "Έχουμε μεταφέρει τις ανησυχίες μας, όσον αφορά τον οριστικό τρόπο καταστροφής των χημικών όπλων και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες". Μαζί με ευχολόγια του τύπου: "Πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αυτή η διαδικασία καταστροφής να μην οδηγήσει σε άλλους κινδύνους". Δηλώσεις, που όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά, αντίθετα, ομολογούν την επικινδυνότητα του απαράδεκτου εγχειρήματος.

Καταγγέλλουμε τον απαράδεκτα αδιαφανή, παρελκυστικό και, κυρίως, επικίνδυνο για τα λαϊκά στρώματα και το περιβάλλον τρόπο που αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Τα χημικά από τη Συρία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ούτε να επεξεργαστούν ούτε να καταστραφούν εν πλω στη Μεσόγειο, πολύ περισσότερο που ο κλειστός χαρακτήρας της πολλαπλασιάζει τους κίνδυνους για το περιβάλλον, για την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων τόσο στα νησιά όσο και στις δυο πλευρές της Μεσογείου.

Ρωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος εάν συμφωνεί με το μέχρι τώρα απαράδεκτο τρόπο που έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταστροφής των χημικών οπλών που έχουν μεταφερθεί από τη Συρία».