Οι νεκροί στη Συρία ίσως φθάνουν τους 850, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στη διάρκεια των δύο μηνών του κινήματος διαμαρτυρίας, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ΟΗΕ.

"Καλούμε και πάλι την κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σταματήσει τη χρήση βίας και τις μαζικές συλλήψεις", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του Υπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του ΟΗΕ.

Ο απολογισμός των 700 ως 850 νεκρών, που βασίζεται σε πληροφορίες ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, "φαίνεται ότι είναι πραγματικός", πρόσθεσε.

Ο Κόλβιλ εξέφρασε ανησυχία για τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια σε βάρος διαφωνούντων στο Μπαχρέιν, αλλά και για το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση και ανακοίνωσε ότι η Υεμένη αποδέχθηκε επίσκεψη αποστολής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ, προτείνοντας να πραγματοποιηθεί αυτή στα τέλη Ιουνίου.

Την Παρασκευή, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στην πόλη  Χομς -στο κέντρο της Συρίας- από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας την ώρα που προσπαθούσαν να διαλύσουν μία αντικυβερνητική διαδήλωση, όπως δήλωσε ένας ακτιβιστής που ήταν παρών.

"Ο νεκρός ονομάζεται Φουάντ Ραζάμπ, 40 ετών. Χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι", δήλωσε ο ακτιβιστής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του
   
Την ίδια ώρα, στην Ντεράα πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τους αντικαθεστωτικούς, όπως επεσήμαναν οι ακτιβιστές.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα με αυτόματα όπλα στη Ντεράα για να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μετά την προσευχή".

Πάντως, την Παρασκευή, ο συριακός στρατός αποσύρθηκε από τη Μπανιάς, πόλη στην οποία είχε εισβάλει το Σάββατο, δήλωσε  ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Αντνάν Μαχμούντ σε συνέντευξη Τύπου.

"Αφού βεβαιώθηκαν ότι αποκαταστάθηκε η ασφάλεια, οι μεραρχίες του στρατού έχουν αρχίσει να αποσύρονται σταδιακά από τη Μπανιάς και τα περίχωρα της", πρόσθεσε ο υπουργός.